IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Швейцарската централна банка се въздържа от промяна в лихвите

Регулаторът повиши прогнозите си за инфлацията заради поскъпването на петрола

13:03 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка запази без промяна лихвените си проценти след заседанието в четвъртък и повтори предупреждението си, че франкът е значително преоценен, съобщи MarketWatch.

Централната банка запазва депозитната си лихва на ниво -0,75%, тримесечният междубанков лихвен процент (Libor) остава в диапазона от -0,25% до -1,25%.

Решението на банката идва на фона на подновен натиск в посока поскъпване върху франка, който се смята за валута убежище по време на нестабилност на пазарите. Очакванията на пазарите за по-плавно затягане на паричната политика в САЩ и несигурността около референдума във Великобритания увеличават интереса към швейцарската валута. 

„Отрицателните лихвени проценти и желанието на банката да се намесва на международните валутни пазари имат за цел да направят инвестициите във франк по-малко атрактивни, като облекчат натиска над валутата“, пише в изявлението на банката.

„Експанзионистичната парична политика цели да стабилизира цените и да подкрепи икономическата активност. Новите прогнози за инфлацията показват, че потребителските цени ще нарастват по-бързо през идните тримесечия, отколкото банката очакваше през март“, се казва още в текста.

Това се дължи на поскъпването в цената на петрола. „Този ефект върху годишната инфлация ще избледнее след първото тримесечие на 2017 г.

Банката очаква отрицателна инфлация от -0,4% през 2016 г., което е с 0,4 процентни пункта повече в сравнение с предишната прогноза. През 2017 г. ръстът на потребителските цени ще е 0,3 на сто (предишната прогноза беше 0,1%). Очакванията за инфлацията през 2018 г. са без промяна – 0,9%.

Тези прогнози са направени с презумпцията, че тримесечният междубанков лихвен процент (Libor) остава в настоящия диапазон.

Централната банка в алпийската държава очаква БВП да нарасне между 1% и 1,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още