IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия планира инжекция за 40 млрд. евро за банките си след Brexit

Индустрията се възприема за особено уязвима, тъй като има лоши заеми за 360 млрд. долара

11:04 | 27.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италия подготвя план за стабилизиране на банковия си сектор, който се превърна в уязвима цел, след като британският вот за напускане на Европейския съюз засили страховете от разпродажби на пазарите на по-слабите икономики в еврозоната, съобщават местни вестници в понеделник.

Акциите на италианските банки се сринаха в петък след резултатите от британския референдум, коментира Ройтерс. Цените на акциите на UniCredit и Intesa Sanpaolo спаднаха с по над 20%. Банковите книжа започнаха с повишение сесията в понеделник, отчитайки силни колебания без ясно изразена посока.

Индустрията се възприема за особено уязвима, тъй като има лоши заеми за 360 млрд. долара, а това е една трета от всички необслужавани заеми в еврозоната.

Ежедневникът Il Fatto Quotidiano пише, че според плана Рим може да поеме дялове от затруднени банки, като това ще бъде финансирано чрез емитирането на нов публичен дълг за около 40 млрд. евро.

Вестникът посочва, че правителството на министър-председателя Матео Ренци вече води разговори с Европейската комисия за възможни мерки за подкрепа на кредиторите.

Два други ежедневника – Corriere della Sera и La Repubblica, пишат, че Италия ще се опита да се възползва от възможните изключения от европейските правила за държавна помощ в случай на „изключителни събития“, за да подкрепи банките си, ако акциите продължат да поевтиняват рязко.

Ренци трябва да се срещне с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин по-късно в понеделник, за да обсъди влиянието на вота за Brexit и ще потърси подкрепи за италианските мерки, пишат още вестниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
Преди, преди 50 години, италианските банки бяха публични и политиците раздаваха само на приближени до партиите лица.Резултатът- мащабни фалити на италиански банки. Днес са частни, но парите отново се радзват по същия начин и резултатът е същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
пак някой някого щял да спасява - ама май не ви стана ясно що ще се разпада ЕС и продължавате в стария дух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
national power
преди 7 години
Eвроатлантически ценности кво да праиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
През 2012 дедо ви Берлускони каза много хубаво : " Връщане на лирата и излизане от ЕС ! " , което му струва поста на премиер. Та сега , най вероятно ше има бавно и мъчително , с много лицемерие , завръщане към неговия съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още