IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Европа никога не бива да се превръща в единна държава

В реч за състоянието на ЕС председателят на Еврокомисията призова за солидарност с бежанците и спазването на квотите

11:16 | 14.09.16 г. 26
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив Ройтерс

Реч в подкрепа на растящите настроения срещу засилена интеграция в Европейския съюз след излизането на Великобритания от него направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той заяви пред европейските депутати в речта си за състоянието на общността, че Европа не трябва да се превръща в единна държава.

"Ние не сме Съединени европейски щати. Европа е многопластова и се състои от суверенни държави", категоричен беше той.

Председателят на Европейската комисия заяви обаче и че общността има да се справя с екзистенциална криза, защото броят на областите, в които държавите работят сплотено, е твърде малък и често се дава предимство на националните интереси. За него европейската интеграция не може да бъде в ущърб на нациите, но и Европа не бива да се превръща в "топилня" на държавите.

"Ние желаем не повече Европа, а по-добра Европа", каза Юнкер.

В своята реч, прекъсвана често от аплодисментите на депутатите, Юнкер посочи още, че популизмът не решава, а създава проблеми, срещу което трябва да се борим.

Юнкер беше категоричен, че солидарността идва от сърцето и никой не може да бъде принуден да я прояви. Той обаче призова Словашкото председателство да бъде "мост" между тези, които отказват да приемат бежанци, и тези, които вярват, че трябва да поемат своя дял от мигрантската вълна, а страните да поемат своята отговорност.

Председателят на ЕК предложи в своята реч създаването на Европейски корпус на солидарността, в който да участват младежи от общността, които на доброволни начала да помагат при решаването на бежанската криза или при бедствия като земетресението в Италия. Юнкер си пожела поне 100 хил. младежи да участват в корпуса до 2020 година.

Като важни проблеми, които трябва да реши ЕС, Юнкер посочи безработицата, която остава много висока, макар и от 2013 година насам да са създадени 8 млн. работни места и заетостта расте. Но социалната несправедливост продължава и Европа не е достатъчно социална. "Това трябва да променим", категоричен беше още председателят на ЕК.

Пактът за стабилност и растеж има ефект и не трябва да се превърне в Пакт за гъвкавост, но трябва да се прилага така, че нито да спира, нито да пречи на растежа, каза в своята реч председателят на ЕК.

По отношение на предстоящия Brexit Юнкер каза, че уважава и дълбоко съжалява за решението на Великобритания и беше категоричен, че съществуването на ЕС не е застрашено от това решение. Той прикани Лондон по-бързо да активира чл. 50 от Договора за ЕС, за да бъде сложен край на несигурността. Отношенията с Великобритания трябва да останат приятелски, но на вътрешния пазар може да остане само онзи, който уважава социалните права, предупреди Юнкер.

Председателят на ЕК беше категоричен, че действията на Брюксел през следващите 12 месеца ще са от ключово значение за общността. "Европа трябва да покаже, че слуша своите граждани, грижи се за тях и поема отговорност", каза той.

Юнкер отбеляза и няколко важни области за развитието на ЕС. На първо място трябва да бъде гарантирано, че върховенството на закона се спазва навсякъде в Европа, а работещите имат равни права. Той посочи, че работещите трябва да получават едно и също заплащане за една и съща работа на едно и също работно място.

ЕК ще продължи борбата срещу картелите и монополите, а мултинационалните компании да плащат данъци там, където генерират печалба. Брюксел ще защитава стоманодобивната индустрия от дъмпинговите мерки на други пазари, както и селското стопанство. Юнкер припомни, че ЕК е отпуснала 1 млрд. евро в подкрепа на млечния сектор след санкциите на Русия.

"Не мога да приема млякото да бъде по-евтино от водата", категоричен беше той, допълвайки, че мерките в подкрепа на селското стопанство ще продължат.

ЕК ще работи и за укрепване на еврозоната, защото еврото всъщност е спасило общността от финансовата криза. Във времената на цифровата свързаност Европа не може да изостава, каза Юнкер и призова във всеки град в Европа да има безплатен достъп до интернет до 2020 година.

В допълнение трябва да бъдат насърчени и условията за инвестиране. Банките са в много по-добро състояние, отчете председателят на ЕК. Брюксел обаче ще предложи и създаването на Съюз на капиталовите пазари, които ще дават алтернативи за финансиране на бизнеса, ако банките откажат кредитиране.

Инвестициите трябва да бъдат насочени към младите хора. "Европа не може да е континент на младежката безработица", заяви Юнкер.

По отношение на сигурността в ЕС Брюксел ще работи за по-добра защита на границите. Юнкер конкретно спомена България и заяви, че до октомври допълнително 200 души и поне 50 превозни средства ще бъдат изпратени на външните граници на страната ни, за да подкрепят защитата им.

Той поиска и повече правомощия за Върховния комисар по външната политика на ЕС Федерика Могерини. Тя трябва да има място на масата за преговори за бъдещето на Сирия, посочи Юнкер и допълни, че Могерини трябва да се превърне в "истински външен министър на ЕС".

ЕС трябва да има Единен генерален щаб и общи военни ресурси, каза още председателят на Еврокомисията и призова ЕС и Гърция да вършат повече за защита на бежанците деца, които идват в общността без придружители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"но не е нужна война за това"тия неща не стават без война."лошото е че до 20 год ще забравиш :)"Да съм жив и здрав, няма да забравя..Имаше обаче тука един жорко дето още не си е платил двайсте кинти от един бас :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не го разбра какво иска да каже :) право пише човека, не му е лоша идеята, заслужава си да се обмисли и в детайли и тогава да се види дали става или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Форумът е Инвестор. Нормално е пишещите тук да искат въвеждането на европейски базов работен минимум - преведено на български , който не работи не трябва да яде. Социалният доход и прочие социални "придобивки" са работа на социалдемократите и други подобни ***. И помисли малко, защо швейцарците на референдум отхвърлиха искането за такъв минимум от 2500 франка? И защо са отхвърляли предложението за намаляване на данъците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
щат на Сащ до 20 години няма да се отдели (това незнам как го измисли :):) но е забавно), това съм готов да се обзаложа с теб ... държава в ЕС може да напусне, но не е нужна война за това, както видя сам преди 2 месеца, но няма да е след война.. приемам баса, лошото е че до 20 год ще забравиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Всъщност според мен е доста по-сложно. Като кажем данъци, това са много данъци. Някои от тях са местни, (ДДС да кажем ... ) те ще си бъдат на държавно ниво. За други - да кажем корпоративен,ДОД.. може да има федерална компонента и местна компонента. Това, което ти визираш, са осигуровки по-скоро. Те вече е нужно да са на федерално равнище, за да има единно здравеопазване да кажем. От тук вече... може да е % от дохода, което значи че ние с по-ниските доходи плащаме по-малко, може да е твърда сума, която ще бъде вече съобазена с хората с ниски доходи и генерално ще ос.е.ре здравеопазването в цял ЕС, а вече частни фондове... а пък вече размера на помощите и мин. работна заплата е съвсем трето и четвърто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Като говорим за единна данъчна политика, което е евфемизъм на единни данъчни ставки, аз съм против, защото ниските ставки в момента са наше конкурентно предимство. Но, като се замисля, има един начин да стане - първо трябва да се въведе единен европейски базов социален доход. Точният му размер е въпрос на уточняване, но той винаги ще бъде относително по-добър за нас, догонващите. Разбира се, средствата за целта трябва да бъдат подсигурени от специален фонд, вноските в който са пропорционални на брутния вътрешен продукт на всяка членка. Когато имаме еднакъв базов доход, вече можем да говорим и за еднакви данъци. Иначе ще вземат на голия цървулите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
" I think we're being run by maniacs for maniacal ends, you know. If anybody can put on paper what our government, and the American government, and the Russian, Chinese... what they are all trying to do, and what they THINK they're doing, I'd be very pleased to know what they think they're doing. I think they're all insane. But I am liable to be put away as insane for expressing that, you know. That's what is insane about it. I mean, don't you agree?""John Lenon
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
До отделяне на щат в САЩ или изхвърляне на държава от ЕС, ако не и разпад на цял съюз.Т.е. да изчистим бас-а: до 20 години или щат ще се отдели от САЩ или държава (или по-малка област) от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
FNM
преди 7 години
Напротив, тябва да стане конфедерална държава в в рамките на няколко десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 7 години
тоест до 20 години ще избухне война в близка до ЕС държава и това ще доведе до .... ? и това ще въвлече ЕС и САЩ в нея? ... правилно ли разбрах?дай някакъв пример, за такива като мен, че нали ме познаваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още