IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Европа е заплашена от разпад

Без опрощаване на част от дълга, Гърция няма да се върне по пътя на растежа, смята гръцкият премиер

22:08 | 08.09.16 г. 10
<p>
	Алексис Ципрас. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: архив Ройтерс

Мигрантската криза, кризата в сигурността и заплахата от тероризъм, както и икономическата криза, са "предупредителни сигнали" - "Европа е в дълбока криза и е като сомнамбул, ходещ към пропастта".

Това предупреждение отправя гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за френския Le Monde.

За да се справи с тази ситуация ЕС трябва да облекчи строгите икономии, включително да се пребори с безработицата и да подкрепи икономическия растеж. "Ако не дадем приоритет на заетостта, Европа е заплашена от разпад", предупреди още гръцкият премиер, визирайки още обществени допитвания за излизане от ЕС и идването на власт на партии, които са против общността.

Ципрас е категоричен, че ЕС не може да се дели и дебатът за бъдещето на общността да се доминира от Вишеградската четворка. "Уважавам тяхното мнение, но ние сме 27 държави", казва той.

Гръцкият премиер събира лидерите на държавите от Средиземноморието (Испания, Португалия, Франция, Италия, Малта и Кипър) на среща в Атина на 9 септември. По същото време в Брюксел министрите на финансите от еврозоната ще обсъдят как се справя страната с изпълнението на третата спасителна програма за страната.

Вече се появиха опасения, че Ципрас ще се опита да сформира нова група, по подобие на Вишеградската четворка, която може да задълбочи разделението на ЕС на Север и Юг.

Гръцкият премиер коментира пред френското издание, че страните от Средиземноморието страдат от едни и същи проблеми - те са в центъра на проблема с бежанците, на икономическата криза и на сигурността, и търсят общи решения. "В момента имаме ситуация, в при която на север акумулират бюджетни излишъци, а на юг - страдат от големи бюджетни дефицити", коментира още той.

Затова и Ципрас предлага промени в Пакта за стабилност и растеж на ЕС - не отмяната му, а някои изключения, които биха подпомогнали държави в криза. "Правилата сега не работят. Ръстът на Европа е много слаб и имаме 22 млн. безработни", посочва той.

Гръцкият премиер коментира и възможността за опрощаване на част от дълга на страната си, който достига до 328 млрд. евро. Без "орязване" на дълга Гърция няма да се върне към растеж, предупреждава Ципрас.

Темата за устойчивостта на гръцките дългове трябва да бъде обсъдена след като кредиторите на Гърция се убедят, че страната е извършила предвидените реформи. Част от тях вече са факт, част - трябва да бъдат финализирани до края на септември. Управляващите в Германия обаче не желаят да повдигат въпроса преди да са минали изборите за Бундестага, насрочени за есента на 2017 година.

Правителствата в ЕС се избират демократично, избори има не само в Германия, контрира обаче гръцкият премиер. "Трябва да решим Европейски съюз ли сме или сме Германска Европа", категоричен е той.

Връщайки се година назад, Ципрас е убеден, че без референдума през миналия юли, той нямаше да може да остане на власт и да "вземе правилното решение" за страната. След допитването гръцкият премиер подписа третата програма за спасение на страната, макар в предизборната си кампания да се обяви против нови споразумения с кредиторите, а и резултатът от референдума беше, че гърците също не желаят повече спасителни програми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Еми пак по добре от тука, ТУКА СТЕ ПОСТОЯННО НА КОТА НУЛА С СТРЕМЕЖИТЕ СИ ЗА ЧЕРВЕНИ БЪДНИНИ В ПАРТИЯТА МАЙКА ТЯ ЖИВОТЪТ ВИ !!! СМЕШНИ И НЕКАДЪРНИ *** !!! до кога ще сте живи още, че да ви тъпим необразованите и некадърни жалки животи !!! ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
като гледам как сте изпаднали в безпомощно състояние, ЧЕРВЕНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ, ПАК ЛИ СРУТВАТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ И РАЗВИТИЕТО НИ ... ЕДНОСТРАНЧИВИ И БОЛНИ СЪЩЕСТВА!!! ??? ОТ КАКВО СТЕ БОЛНИ И КАКВИ СТЕ ВИЕ, ЗАЩО ВИ ИМА ВЪОБЩЕ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Понякога много си личи еднотипния човек - беше конформист при соца и никога не се противопоставяше, такъв е и сега, 26 години по-късно. С тази различа, че при случай упреква на червен цвят. Късогледство, мимикрия, незнание.....Разбира се, че не Гърция е виновна (или поне изцяло).Не ми се спори с такива едностранчиви ограничени хора. Само казвам - ще видите. ЕС много скоро ще се срути. Дълбоко съжалявам. И аз имах своите високи очаквания към този цивилизован избор и съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Няма да те разбере ,щото е объл пъпеш и чиракува за пиндотрол...неуспешно досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
не си, спокойно, просто си достатъчно замъглен от мечтата да притежаваш нещата "тук и сега" преди да си ги избачкал, че не виждаш недостатъците и последствията от това, които за съжаление се проявават когато дойде време за плащането.. за добро или за зло накрая ще плати по-слабия, а не по-глупавия ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 7 години
Може да е малко грубо, но според мен проблема е в мозъка ти! Защо някой ще ги ушива в кредити? За да не може да си ги върне? Че до сега остригаха 200 милиарда и искат още да стрижат. Наистина имам чувството, че съм във форума на Работническо дело. Червени бабички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 17
ing5rov
преди 7 години
Проблемът не е в гърците , ами в тия дето ги ушиват в кредити ...и у нас вече се разпространява тая болест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 2
ivopashov
преди 7 години
To гърците познават пътя на растежа основно чрез дългове. И да им ги опростят да позная ли към какъв растеж ще се върнат... Поредното завъртане на колелото за 10 години и пак на кота 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
"Трябва да решим Европейски съюз ли сме или сме Германска Европа", категоричен е той.Хаха...царят е гол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още