IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис Ципрас: Следващите месеци ще са критични за Гърция

Страната ще се опита да се върне към икономически растеж и да води преговори за опрощаване на част от дълга

18:35 | 01.09.16 г. 2
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Следващите месеци ще бъдат от критично значение за развитието на Гърция, коментира гръцкият премиер Алексис Ципрас пред представители на бизнеса в Северна Гърция.

„Тази година е повратна, а следващите месеци – най-критични, защото те ще маркират завръщането на гръцката икономика към растеж“, посочи още той, цитиран от Ana Mpa.

В следващите пет месеца доминиращи ще бъдат и разговорите за опрощаване на част от гръцкия дълг и завръщането на Гърция в програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка. „Това ще маркира нова ера след шест години на тежки трудности“, категоричен е Ципрас.

Сред основните задачи на правителството на СИРИЗА е възстановяването на икономиката и създаването на работни места. Северна Гърция може да се превърне в двигател на възстановяването и усилията на бизнеса тук трябва да бъдат подкрепени – не само с думи, но и с действия, отчете още гръцкият премиер.

Междувременно Европейската централна банка ще изчака преговорите по устойчивостта на гръцкия дълг преди отново да върне Гърция в количествената си програма, съобщава гръцкото издание „То Вима“. Изданието припомня, че връщането в програмата е сред ключовите задачи за гръцкото правителство, защото това ще облекчи кредитирането и ще привлече инвестиции.

Една от големите пречки пред Гърция да проведе преговорите за облекчаване на дълга обаче е Германия – Берлин се притеснява от тази стъпка толкова скоро преди парламентарните избори в страната.

В Атина обаче са оптимисти, че вицеканцлерът Зигмар Габриел може да изиграе ключова роля за началото на този тежък разговор. Той вече коментира, че проблемът трябва да бъде решен възможно най-скоро и изтъкна именно приближаващите избори в Германия като причината за това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Страната ще се опита да се върне към икономически растеж и да води преговори за опрощаване на част от дълга"Абе има ли още някой , дето да вярва на това нещо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още