IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Нуждаем се от свободно придвижване на енергия

Започва реализацията на проекта за интерконектор между Полша и Литва

17:10 | 15.10.15 г. 5
Юнкер: Нуждаем се от свободно придвижване на енергия

Европейският съюз се крепи на няколко основни свободи – на придвижване на хора, идеи и капитали, а сега се нуждаем и от свободното придвижване на енергия. Това посочи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след кратък брифинг по повод началото на проекта за газова връзка между Полша и Литва (GIPL).

С официална церемония в Брюксел започна реализацията на газовата връзка между Полша и Литва.

„Това е първият интерконектор между Балтийска държава и единния европейски газов пазар“, коментира Жан-Клод Юнкер на брифинг след подписването на споразумението. За него това е „исторически момент“ за Европа. Естония и Латвия също ще могат да се възползват от съоръжението и така то ще сложи край на зависимостта на Балтийските държави от един източник на газ. 

Общата стойност на проекта е малко под 560 млн. евро, от които 305 млн. евро са грант от Европейската комисия, обясни още Юнкер. За проучванията по него Брюксел е отделил около 10 млн. евро, а за строителните работи са предвидени към 295 млн. евро. 

Дивидентът от тази инвестиция – най-голямата досега за ЕК от този вид, ще бъде свободният поток на енергия, посочи още Юнкер.

Той припомни още целите на ЕС – намаляване на зависимостта и диверсификация на енергийните източници и пътища.
Дължината на новата газова връзка ще бъде 534 километра – 357 километра през територията на Полша и 177 километра през Литва. Тя ще бъде двупосочна – с капацитет от 2,4 млрд. куб. метра годишно в посока Полша – Литва и 1 млрд. куб. метра годишно в обратната посока.

Интерконекторът беше обявен за проект от общностно значение и получава приоритетно финансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Аха ...космическа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Мхм, в едната посока газ, петрол, ток, а в другата мастило с хартия директно от принтера, нали?И аз искам такова еднопосочно свободно предвижване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още