IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: АЦБ не може напълно да компенсира икономическата и пазарна волатилност

Управителят на централната банка подчерта, че няма да има незабавни промени в британските финансови регулации, докато страната не напусне Европейския съюз

13:53 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка ще предприеме каквито е необходимо действия, за да гарантира паричната стабилност и за да подкрепи реалната икономика. Това обеща управителят Марк Карни по време на пресконференция във вторник. Карни обаче подчерта, че АЦБ не може напълно да компенсира икономическата и пазарна волатилност в резултат от референдума на 23 юни. Тогава 52% от британците подкрепиха излизане на страната от Европейския съюз.

По-рано днес Комисията по финансова стабилност на АЦБ понижи антицикличния капиталов буфер от 0,5% до 0%.

Това означава, че банките ще имат право да разполагат с по-малко капитали в баланса си и същевременно ще могат да инжектират 150 млрд. паунда в икономиката. „Това незабавно ще даде на банките по-голяма гъвкавост да кредитират бизнеса и домакинствата“, каза Карни. „Тези бизнеси и домакинства, които искат да се възползват от възможности в света след Brexit, могат да бъдат уверени, че ще получат подкрепа от финансовия сектор“, допълва той.

По думите му регулаторите ще гарантират, че банките няма да използват тази гъвкавост, за да увеличават бонусите или дивидентите.

Управителят на АЦБ подчерта, че няма да има незабавни промени в британските финансови регулации, докато страната не напусне Европейския съюз. „Законът си е закон и правилата са си правила“, каза Карни. 

За пореден път банкерът недвусмислено заяви, че референдумът за Brexit е най-голямата заплаха за британската икономиката и посочи по-конкретно дефицита по текущата сметка, който по всяка вероятност ще понесе значителна част от последиците от гласуването.

Управителят на централната банка заяви, че референдумът е отложил големи инвестиционни решения.

Но има и положителна страна и това е реакцията на финансовите пазари, които са приели сравнително добре волатилността след резултатите, вместо да добавят още стрес.

По думите на Карни освен това банките днес са много по-добре капитализирани отколкото по времето преди фалита на Lehman Brothers.

В отговор на въпрос дали всъщност ситуацията непосредствено след референдума се е оказала не чак толкова страшна, Карни отговори, че пазарите функционират „доста добре“, въпреки че валутата удари 31-годишно дъно.

Още преди референдума Карни предупреди, че британската икономика може да изпадне в рецесия и по думите му във вторник има „нарастващи доказателства“, че икономиката се забавя още преди гласуването.

Що се отнася до търсенето на кредити, Карни посочва, че ключов момент е фактът, че пазарът ще бъде задвижван от търсенето, не от предлагането. „Виждаме сигнали, че има по-слаб апетит за риск. Затова банката реши да облекчи кредитните правила – за да насърчи банките да кредитират“, каза управителят на АЦБ. „Но търсенето на кредити ще бъде управлявано от нивото на несигурност за бъдещето на Великобритания и от отношенията й с ЕС“, допълни той.

Преди публикуването на доклада и преди пресконференцията британският паунд отново се спусна до 31-годишното дъно, достигнато непосредственто след референдума. След като беше обявено понижението на капиталовите буфери, лирата тръгна нагоре и към 13:40 часа българско време валутата се обменяше за 1,3181 долара.

На въпрос за лихвените проценти, които са на рекордно ниско ниво от 0,5%, Карни посочи, че следващата седмица заседава Комисията по парична политика. „Каквато и да е мярка за стимулиране на икономиката, тя трябва да е много добре насочена и да се фокусира върху вътрешната икономика. Освен това трябва да имаме предвид непредвидените последици“, каза още той.

Британският вестник Guardian обяснява, че по всяка вероятност той има предвид ултраниските лихви, които затрудняват банките да постигнат добра печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още