IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон ще се опита да задържи агенции на ЕС и след Brexit

Къде ще е седалището на агенцията по лекарства и на банковия регулатор ще бъде обект на преговори, твърди британското правителство

10:49 | 18.04.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство ще се опита да запази агенциите на Европейския съюз (ЕС), които се намират на територията на Великобритания, и след Brexit. Това съобщава британското издание The Sun.

В момента две европейски агенции се намират на Острова – Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския банков орган (EBA). В Брюксел вече правят планове тези две агенции да бъдат преместени в някоя от останалите членки на общността.

Според спекулации интерес към EMA проявява и България, но страната ни така и не е заявила това официално. Южната ни съседка Гърция вече съобщи за желанието си да приюти агенцията, като с нея ще се конкурират още Хърватия, Швеция, Дания, Холандия и Португалия.

Италия също е сочена като вероятното ново седалище на агенцията, в чиито правомощия са регулациите на лекарствените средства.

Според Лондон обаче преместването може и да не е наложително. Според властите в страната седалището на тези две агенции предстои да се коментира в преговорите между ЕС и Великобритания и решението ще бъде взето на базата на това как най-успешно да продължи сътрудничеството между двете страни в банковия сектор и в областта на регулациите на лекарствата.

Темата за Brexit можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Леко нагли стават тука :D Ами направо след брексит да пратят седалищата на 1-2 агенции в САЩ, Русия и Китай. Тъй де, нека да има глобална дистрибуция на агенциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още