IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Гърция иска да приеме Европейската агенция по лекарства

България също има интерес към институцията, която в момента се намира в Лондон, но още не е подала официално искане

15:20 | 15.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Гърция ще подаде официално искане да приеме Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщи зам.-министърът на външните работи на южната ни съседка Йоргос Катругалос, цитиран от обществената гръцка телевизия ERT.

Заявлението ще бъде направено по време на среща на Катругалос с ръководителя на европейската институция в Лондон в края на тази седмица.

Седалището на EMA в момента се намира в британската столица, но след излизането на Великобритания от ЕС ще бъде преместено в държава от блока. Досега желание да приемат институцията са заявили Хърватия, Швеция, Дания, Холандия и Португалия.

Според Катругалос перспективите пред Гърция са доста добри, тъй като в Европа имат "добро отношение към гръцките лекарства".

За седалището на EMA интерес беше заявила и България. В крайна сметка правителството в оставка не подаде заявление, а темата по-скоро отпадна от обществения дневен ред.

Освен лекарствената агенция имаше спекулации, че София ще се бори да приюти още две европейски институции, които в момента са в Лондон – Европейския банков орган и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още