IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни остава начело на АЦБ до средата на 2019 г.

Това е с една година повече от планираното

10:46 | 01.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни обяви, че ще остане на поста си до юни 2019 г., тоест с една година повече, отколкото беше планирано, съобщи Financial Times. През последните няколко седмици имаше спекулации дали Карни ще напусне институцията през 2018 г., или ще изкара пълен мандат до 2021 г.

В писмо до министъра на финансите Филип Хамънд Карни посочва, че за него е чест да бъде управител на банката по-дълго, отколкото са били първоначалните намерения. Освен това той изрази надежда, че това решение ще допринесе за гарантирането на контролиран преход в новите отношения на Великобритания с Европа.

Хамънд от своя страна приветства изключително ефективното лидерство на Карни и желанието му да остане начело на институцията по време на критичен период за британската икономика. 

В средата на 2019 г. се очаква двегодишните преговори за излизане от ЕС да са приключили. Оставайки дотогава управител на централната банка, Марк Карни ще остане и най-ключовата фигура за британската икономика извън политиката, който ще трябва да поддържа финансовата стабилност по време на преговорите с Брюксел.

В своето писмо до Филип Хамънд Карни посочва, че личните му причини да не завърши пълния мандат все още са налице. „Моите лични съображения не са се променили, но други съображения със сигурност са се променили, най-вече решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз“, пише 51-годишният канадец.

След обявяването на решението в понеделник вечерта британският паунд поскъпна, а към 10:30 часа българско време във вторник се търгува с повишение от 0,15% до 1,2257 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още