IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни подготвя своя собствен Brexit

При перспективите за висока инфлация и слаб растеж едва ли някой централен банкер би искал да е начело на британската икономика, коментира Марк Гилбърт

16:41 | 29.10.16 г. 1
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни е единственият възрастен човек в стаята след референдума във Великобритания. Думите са на бившият представител на регулатора Дани Бланчфлауър и мнозина биха се съгласили с тях. За съжаление обаче Карни изглежда планира своя собствен Brexit, пише колумнистът на Bloomberg Марк Гилбърт.

През последните няколко седмици и премиерът Тереза Мей, и външният министър Уилям Хейг направиха коментари, които подкопават независимостта на банката. Карни беше неколкократно критикуван заради песимизма си преди и след гласуването, а някои издания дори спекулираха, че той може да бъде сменен с Джейкъб Рийс-Мог – един от най-острите му критици.

Карни трябва до края на годината да обяви дали ще напусне АЦБ през 2018 г., какъвто беше планът, когато беше назначен, или ще изкара пълен осемгодишен мандат до 2021 г. По време на изявлението му пред депутати по-рано тази седмица той подсказа, че вероятно вече е решил. Запитан за за нагласите към определен пътна карта за политиката, Карни каза:

„Не искам да обвързвам (дълга пауза) Английската централна банка след две години“

Според Гилбърт Карни е щял да каже „Не искам да обвързвам своя наследник“, което означава, че управителят очаква да има наследник след две години.

Карни се постара да подчертае, че ако напусне поста, това ще бъде изцяло лично решение. Гилбърт обаче посочва, че с думите си той подготвя почвата за оттеглянето си, опитвайки да сведе до минимум потенциалните трусове:

„Като всеки човек имам свои лични основания, които трябва да управлявам. Това е роля, която изисква пълно внимание, отдаденост и възнамерявам да ги давам, докато мога. Никой не бива да си вади изводи от това решение за паричната политика“

„Погледнете обаче графиката и се запитайте дали някой централен банкер би искал да е начело на икономика с такива характеристики“, пише Гилбърт.

Графика: Bloomberg

В деня след референдума Карни направи извънредно изявление, в което обеща 250 млрд. паунда подкрепа за финансовата система, припомня колумнистът. Тогава Дейвид Камерън вече беше подал оставка, имаше риск страната да остане без стабилно лидерство месеци наред, а паундът беше в свободно падане. Тогава Карни се постара да увери трейдърите и инвеститорите, че централната банка си е написала домашното и е готова да се намеси, за да гарантира финансова стабилност. През останалата част от деня след речта му лирата се задържа стабилна.

И въпреки това депутатът от торите Рийс-Мог заяви по-рано този месец, че Карни не е подходящ за позицията си.

Но прогнозите в графиката на икономистите от частния сектор подкрепят песимизма на Карни. Обвиненията, че мрачните му нагласи са част от проект за обръщане на решението от референдума, са неоснователни.

Ясно е, че редицата атаки над неговата независимост допринасят за слабостта на валутата и за паралелния ръст в доходностите на държавните облигации. Доходността по 10-годишните облигации нарасна двойно от стрдата на август до около 1,15%. Във вторник паунда се потопи под 1,21 долара, а от началото на годината е поевтинял със 17%. Според инвестиционната банка Goldman Sachs валутата е надценена с 10%.

„Ако Карни обяви, че се оттегля, съм доста сигурен, че валутата няма да остане надценена дълго време“, коментира Гилбърт.

„Властите в Лондон изглежда със закъснение осъзнават риска централният банкер да напусне поста си. Усилията им да го задържат обаче изглежда са прекалено малки и прекалено закъснели“, допълва той.

Когато Карни застана начело на Английската централна банка през 2013 г., Ейвъри Шенфелд, главен икономист в Canadian Imperial Bank of Commerce, го описа като Ринго Стар на централните банки: „Може да не е най-добрият барабанист в света, но се присъединява към най-добрата група“.

Тогава икономиката растеше достатъчно бързо, за да може през 2014 г. Карни да предупреди, че лихвите ще трябва да се повишат. След Brexit обаче той трябваше спешно да понижи основния лихвен процент. От социална, политическа и икономическа гледна точка Обединеното кралство вече не прилича на хармоничната държава, където Карни имигрира от Канада. Ако той си тръгне преждевременно, правителството трябва да обвинява само себе си, смята Гълбърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Ако Марк Карни подаде оставка точно в този момент ще настане касапницаза лирата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още