IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО засилва сътрудничеството с Швеция и Финландия

Страните ще обменят повече информация и ще осъществяват съвместни военни обучения

16:51 | 15.05.15 г. 2
НАТО засилва сътрудничеството с Швеция и Финландия

НАТО ще търси възможности за засилване на сътрудничеството си с Европейския съюз (ЕС) и държавите в Европа, които не членуват в Алианса, чрез обмен на информация и повече военни обучения, съобщават от организацията.

Новината вероятно ще предизвика безпокойство в Москва, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Швеция и Финландия, които не членуват в НАТО, са разтревожени от засилената активност на руските военни в района на Балтийско море на фона на действията на Москва в Украйна, отбелязва изданието. Това ги принуди да обмислят по-тясното сътрудничество с Алианса и с другите северноевропейски държави.

Външните министри на държавите от НАТО се срещнаха вчера в Турция, за да обсъдят как организацията да задълбочи сътрудничеството си с Финландия и Швеция. Договорката е да се осъществяват повече консултации и да се споделя повече информация за това какво се случва в региона на Балтийско море, информира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ще се търсят начини и за повече съвместни военни учения с Финландия и Швеция.

Още миналия месец от руското външно министерство коментираха, че сближаването на Швеция и Финландия с НАТО предизвиква “особени опасения”.

През октомври миналата година резултатите от проучване в Швеция показаха, че все повече шведи подкрепят присъединяването на страната към Алианса. Обществената подкрепа във Финландия обаче остава ниска.

И Финландия, и Швеция през последните месеци нееднократно се оплакваха заради нарушения на въздушното пространство от страна на руски военни самолети. Двете страни алармираха и за случаи, при които е можело да има инциденти между пътнически самолети и руски военни машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
Ами логично , при тая перверзия покрай границите на Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis11
преди 9 години
Усещам, че в най-скоро време ше има военнен съюз Русия, Индия, Китай и Иран ше се включат по-натам Бразилия и Пакистан ..... И не знам ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още