IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов референдум може да разклати още повече Европа

Италианският премиер Матео Ренци залага бъдещето си на карта с вот за мащабна политическа реформа

11:33 | 05.07.16 г. 2
<p>
	Матео Ренци изпитва трудности със съживяването на икономиката на Италия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Ренци изпитва трудности със съживяването на икономиката на Италия. Снимка: Ройтерс

Референдум, който залага на карта бъдещето на премиера на голяма европейска икономика? Този рефрен вече е познат в Европа, а в неговите рамки този път е Италия и нейният министър-председател Матео Ренци.

Ренци ще организира референдум, на който да се опита да направи мащабна политическа реформа, която да сложи край на нестабилния природ, в която работят правителствата в страната. На референдума, който се очаква да бъде през октомври, ще бъде гласувано намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства, предава Bloomberg.

Ако загуби референдума, Ренци ще подаде оставка, а Citigroup счита това за най-големия политически риск в Европа до края на годината след Brexit. 

Спредът в доходностите между 10-годишните италиански ДЦК и испанските ДЦК със същия падеж показва, че и инвеститорите са притеснени за изхода на референдума, като поставят по-висока премия на италианските облигации.

Несигурността около вота е главно заради набиращата популярност опозиционна партия Движение „5 звезди“. През миналата седмица социологическо проучване на института Demos показа, че това вече е най-популярната партия в Италия, като изпреварва Демократическата партия на премиера Ренци.

През миналия месец битката за кметския пост в Рим беше спечелена именно от кандидата на Движение „5 звезди“ Вирджиния Раджи. Тя се превърна и в първата жена кмет на Рим, а победата ѝ беше доста ясно изразена - 67,2% от гласовете отидоха в нейна полза срещу 32,8% за опонента ѝ Роберт Гиачети.

Движение „5 звезди“ иска да проведе референдум за членството на Италия в еврозоната, а всеки изход от референдума, който не е в полза на Ренци, може да дестабилизира италианската икономика в краткосрочен план, а с това да разклати и еврото.

Матео Ренци изпитва трудности със съживяването на икономиката на Италия, която е един от основните търговски партньори на България. Безработицата остава на ниво от 11,5%, което е над средното за еврозоната, но от друга страна е доста под безработицата в Испания, която се задържа на ниво от около 20%. МВФ прогнозира ръст на БВП на Италия от 1,1% през 2016.

Дори обаче да се стигне до референдум за членството на Италия в ЕС и съответно в еврозоната, към момента вероятността за „Italexit “ е малка.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Дори обаче да се стигне до референдум за членството на Италия в ЕС и съответно в еврозоната, към момента вероятността за Italexit е малка."На Блумбъргови тъй им се ще...дали е малка вероятността , май никак не е...Берлускони им казваше още преди 4 години да си обират крушите и да си плющат лирата , ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
dakl
преди 7 години
" демократи" има навсякъде, не само у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още