IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции срещу Русия засега са замразени

Ефективното им налагане зависи от изхода на преговорите за мир в Минск

15:51 | 09.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новите санкции срещу Русия засега са замразени

Заради сегашните нови усилия за постигане на споразумение по отношение на конфликта в Украйна новите санкции срещу Русия засега няма да влизат в сила. Министрите на външните работи на Европейския съюз одобриха по принцип новите санкции срещу Русия, но въвеждането им засега е отложено, съобщи Ройтерс, като се позовава на външния министър на Франция Лоран Фабиус.

Фабиус посочи, че въвеждането на санкциите ще бъде разгледано следващия понеделник. Влизането в сила на новите санкции на ЕС срещу Русия зависи от провеждането на среща на държавните глави на Русия,Франция и Украйна и канцлера на Германия в Минск на 11 февруари, както и на резултатите от преговорите между тях, поясни министърът.

В списъка с новите санкции по информация на "Ройтерс" влизат 19 лица, които са украински и руски граждани, както и девет организации, едната от които руска. Останалите принадлежат към проруските сепаратисти в Източна Украйна, като агенцията посочва, че сред тях няма "високопоставени лица".

Позовавайки се на източници от дипломатическите среди, Wall Steet Journal съобщава от своя страна, че по време на преговорите в Москва германският канцлер Ангела Меркел е „заплашила руския президент Владимир Путин с въвеждане на нови санкции, които предполагат разширяване на списъка на руските фирми, чиновници и бизнесмени, чиято собственост в чужбина ще бъде забранена". Меркел е поискала от руския президент да одобри "пътна карта" за регулиране на конфликта в Украйна, като в противен случай Берлин нямало да се противопостави на доставките на оръжие от САЩ за Украйна.

Припомняме, че министрите на външните работи на ЕС се договориха са разширяване на санкциите още в края на януари, като тогава беше взето решение да се продължи действието на настоящите санкции с още половин година. 

Европейският съюз налага санкции срещу Русия в продължение на месеци. Западът и правителството в Киев обвиняват руския президент Владимир Путин, че подхранва конфликта в източната част на Украйна и подпомага бунтовниците с оръжие и добре обучени войници. Властите в Москва обаче отхвърлят обвинението в продажба на оръжие. Що се отнася до войниците, те са наричани от Кремъл „доброволци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Забравиха Гърция - тя е слабото място на Русия , Ахилесовата и пета - там трябва да ударят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Остана ли някъде празно място без санкции нещо, което да са забравили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Не е проблем да се нарече Украинец руснак.:))) та те всички са такива. Има десетки милиони от тях в Украйна и всеки недоволен веднага бива зачислен от хунтата към руската армия. Американците така или иначе не правят разлика между Украинец и Руснак. Обаче ако изловят англосаксонци или *** в Украйна ...хм ... ще са доста нетипични украинци! Нова порода.:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"Що се отнася до войниците, те са наричани от Кремъл доброволци."А как ли наричат от Белия дом избитите *** в Украйна? Интересно какви ще ги измислят, когато опълченците изловят в оформилия се котел над 2000+, НАТО -ски "доброволци + боеприпаси и обурудване на стотици милиони". Затова беше май дипломатическата офанзива от страна на запада. В близките дни ще разберем. Там руснаците ще ги "оправят" ами тук какви ги дробим? Оказа се, че вероятно ще ни помагат с танкове. Първо ни унищожиха армията а сега пристигат техни танкове да ни "спасяват" от самите нас! Да не би случайно ни хрумнат неразумни идеи по отношение САЩ:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Меркел заплашвала Путин в Кремъл?? Пооознай :D В противен случай даже нямало да пречат (не че могат) на САШ да поставят оръжие! Ройтерс на данни от украинската контраразведка ли се осланя? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още