IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ не е обсъждала покупки на корпоративни облигации

Трябва да бъдат разгледани редица фактори преди да бъде взето подобно решение, посочва членът на Управителния съвет на ЕЦБ

21:37 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Новотни: ЕЦБ не е обсъждала покупки на корпоративни облигации

На Европейската централна банка (ЕЦБ) тепърва ѝ предстои да решава относно възможността за покупки на корпоративни облигации, заяви президентът на Австрийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни.

„Не е имало подобна дискусия в Управителния съвет и не е взимано решение по въпроса“, каза Новотни, цитиран от MarketWatch. „Изкупуването на корпоративни облигации би увеличило счетоводния баланс на ЕЦБ, но първо трябва да бъдат разгледани техническите възможности за това“, каза централният банкер.

Поддръжниците на възможността за покупки на корпоративни облигации посочват, че този ход ще помогне на ЕЦБ да влее пари в икономиката на еврозоната и да повиши рекордно ниската инфлация в региона.

Централната банка започна програмата си за покупки на обезпечени облигации в понеделник, като ще пристъпи и към изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа по-късно през настоящото тримесечие. Централните банкери обаче оставят вратата за повече мерки отворена, а Новотни отбеляза, че би било основателно ЕЦБ да обмисля варианти за увеличаване на счетоводния си баланс.

„Корпоративните облигации са един от пазарите, които все още са отворени за това“, каза Новотни. Преди това обаче Управителният съвет трябва да разгледа редица фактори като обема на пазара, неговата сила и регионалното разпределение.

„Лично аз подкрепям плавния подход в момента. Пазарите не бива да очакват нови действия от всяка среща на Управителния съвет“, посочи банкерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още