IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Растежът в еврозоната ще остане под очакванията

Валутният блок има нужда от консолидация на бюджета, ориентирана към растежа, посочи централният банкер

10:36 | 29.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новотни: Растежът в еврозоната ще остане под очакванията

Икономическият растеж в еврозоната през тази година вероятно ще остане под очакванията, каза членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, изразявайки опасенията си около състоянието на икономиката.

Новотни, който е и гуверньор на Австрийската централна банка, заяви, че очаква сериозно участие в новата програма на ЕЦБ за дългосрочно финансиране, която ще започне в средата на септември.

„Всеки банкер, който не се възползва от програмата, ще направи голяма грешка“, каза той. Централната банка обяви през юни, че ще предложи насочени заеми на банките, очаквайки те да ги прехвърлят в реалната икономика. Първите траншове ще бъдат извършени през септември и декември.

„Аз също съм притеснен. Положението не е никак розово. Очаквахме отскок в еврозоната“, коментира Новотни по отношение на икономическата ситуация във валутния блок. Според него растежът през тази година ще надмине миналогодишните нива, но ще бъде по-слаб от очакваното.

Централният банкер отбеляза, че ключовото послание от речта на президента на ЕЦБ Марио Драги на икономическата конференция в Джаксън Хоул миналата седмица е, че има нужда от „консолидация на бюджета, ориентирана към растежа“.

Новотни отказа да коментира въпроси, свързани с паричната политика, тъй като предстои среща на ЕЦБ на 4 септември. Все пак той посочи, че вижда паричната политика на ЕЦБ някъде между позицията на американските критици, които я намират за прекалено ограничаваща и тези, като Банката за международни разплащания, които изразяват опасения от надуването на балони в резултат на по-облекчената парична политика.

„Провеждаме експанзивна парична политика, но с нужната доза предпазливост“, каза Новотни.

Според него неблагоприятните последици от протичащата икономическа конфронтация между Русия и ЕС ще бъдат усетени най-силно догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
По-скоро очакванията ще останат над растежа :)Растежа е какъвто е, очакванията са нереални значи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
И какво очаква този централен банкер С такава бавна мудна и нерешителна централна банка цяло чудо е че все пак има растеж Американската икономика нарастна с 4.2 % през второто тримесечие и се очаква годишен разтеж от около 3 % Великобритания ще има ралтеж над 3.5 % Канада също По голям растеж ще има дори в Япония Единствено най голямата световна икономика ще се влачи с мижав растеж от под 1.% Това е неприемливо и централните банкери трябва да го знаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още