IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за световната икономика натежаха на европейските фондови пазари

Цената на петрола достигна пик след нов спад на резервите от горива в САЩ

19:29 | 08.06.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещи индекси на фондовата търговия в Европа затвориха на червена територия, след като се появиха опасения за забавяне на световната икономика. Инвеститорите не обърнаха внимание на поскъпването на петрола - суровината успя да постигне най-високата си стойност от началото на годината, съобщи CNBC.

Търговията в Европа се повлия от данните за по-голямо от очакваното свиване на износа от Китай през май. В същото време Световната банка предупреди, че ще е нужно повече време на развиващите се държави да настигнат развития свят.

Почти всички сектори в Stoxx 600 записаха загуби. Изключение прави енергийния сектор - акциите на петролни и газови компании поскъпнаха на фона на новия скок на цената на петрола, допълва Market Watch. Така паневропейският индекс затвори сесията на ниво от 344,19 пункта, което представлява спад от 0,6 на сто.

На стойността на индекса натежа представянето на Rexel, чиито акции загубиха 3,42% от цената си и затвориха търговията при 13,26 евро за брой. На обратния полюс е Anglo American. Акциите на компанията поскъпнаха с 4,8 на сто.

Германският DAX загуби 0,69% от стойността си и затвори сесията на ниво от 10 217,03 пункта. Във Франция САС 40 се понижи с 0,61% до 4 448,73 пункта.

Доброто представяне на енергийния сектор пък подкрепи представянето на FTSE 100. Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса записа ръст на стойността си от 0,27 на сто до 6 301,52 пункта. 

На зелена територия затвориха книжата на енергийните компании E.ON и RWE. Акциите им прибавиха около 3% към цената си и затвориха на ниво от съответно 9,34 евро за брой и 13,21 евро за брой.

Подкрепа на търговията оказа сключването на дългосрочен договор за доставка на газ между "Газпром" и RWE, а пазарите повярваха, че плановете за преструктуриране на E.ON ще бъдат одобрени от акционерите в компанията по време на годишната им среща.

Цената на европейския Brent остава над нивото от 52 долара за барел към края на европейската сесия. Суровината поскъпва с 1,6%. Американският лек суров петрол добави 1,4% към цената си до 51,04 долара за барел. Цената на водещите сортове на световните петролни пазари се повишава под влиянието на намаляването на резервите от горива в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още