IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Повече време ще е нужно на развиващите се пазари да настигнат развития свят

Банката не промени прогнозата си за ръста на БВП на България и очаква повишение от 2,2 на сто през тази и 2,7% през следващата година

11:25 | 08.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Усилията на развиващите се страни да настигнат доходите в развития свят се връщат десетилетия назад заради забавянето на икономиките им и влиянието на срива на суровините, сочи проучване на Световната банка, цитирано от Financial Times.

Във вторник банката намали прогнозата си за глобалния икономически растеж заради много по-лошо от очакваното представяне на страните износителки на суровини. Тя очаква глобалната икономика да се разрасне с 2,4% тази година спрямо предишната прогноза за 2,9%. Развиващите се страни износителки на суровини като цяло ще се разширят само с 0,4%, което е доста под растежа от 3,2% през 2013 г.

Световната банка е оставила без промяна прогнозата си за растежа на икономиката на България за тази година и догодина - съответно 2,2 на сто и 2,7 процента, се посочва в публикувания днес доклад. Банката обаче е повишила с 0,3 процентни пункта до 3 процента прогнозата за растежа на страната през 2018 година. 

Понижението на прогнозата за глобалната икономика е придружено от нов анализ, който показва, че за пръв път от началото на века повечето нововъзникващи и развиващи се икономики вече не стесняват разликата в доходите спрямо САЩ и други богати страни.

През миналата година само 47% от 114 развиващи се икономики, следени от банката, са напредвали спрямо САЩ от гледна точка на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението, като за пръв път от 2000 г. този процент е под 50% и под 83% през 2007 г., когато стартира глобалната финансова криза. Това, предупреждават икономистите на банката, ще има значителен ефект върху бъдещето, което хората в тези страни могат да очакват.

„Докато преди кризата средният [развиващ се пазар] можеше да очаква да достигне нивата на доходите на развитите страни в рамките на поколение, слабият растеж през последните години е разширил този период за настигане с няколко десетилетия“, пишат те.

Водещи представители на Международния валутен фонд (МВФ) предупредиха през последните месеци, че т.нар. процес на „икономическа конвергенция“ се е забавил до ниво от две трети спрямо това от преди кризата. Предупреждението от банката обаче рисува дори по-мрачна картина.

През петте години преди финансовата криза от 2008 г. развиващите се пазари можеха да очакват да им отнеме средно 42,3 години, за да настигнат САЩ по БВП на глава на населението, сочи анализът на банката.

През последните три години обаче, докато големи развиващи се икономики като Бразилия, Русия и Южна Африка са се забавили или са изпаднали в рецесия, по-бавният среден растеж означава, че годините, които ще са нужни, за да се настигнат САЩ, са нараснали до 67,7 години.

По отношение на граничните пазари (по-слабо развиващ се пазар на границата между развит и развиващ се), или по-крехките икономики по скалата на развитие като Нигерия, периодът на настигане е нараснал над два пъти от 43,1 до 109,7 години.

Забавянето е довело и до ръст на търсенето на заеми от Световната банка. Очаква се кредиторът да постигне рекордно некризисно кредитиране от до 30 млрд. долара през тази година.

Айхан Косе, водещ автор на доклада Global Economic Prospects на банката, казва, че спадът на цените на суровините, започнал през 2011 г. и ускорил се със срива на цените на петрола, е довел до разделение в развиващите се икономики.

Много развиващи се икономики вносители на суровини, например Китай и Индия, са спечелили от по-ниските цени и се оказват сравнително устойчиви. Други страни, изнасящи суровини, които като в случая с Нигерия са започнали да изразходват финансовите си буфери, натрупани по време на бума, в момента са изправени пред политически дилеми как да се справят с фискалните дефицити, причинени от намаляващите петролни приходи и сриващите се валути.

Темпът на забавяне ще се отрази негативно и върху усилията да се намали бедността, твърди Косе.

Миналата година Световната банка повиши международната си линия на бедността до 1,90 долара на ден и заяви, че световната крайна бедност се е понижила за пръв път под 10% от населението. Нужни са години обаче, за да се съпоставят надеждни данни за бедността, а обявлението бе базирано на оценка, която пък се основаваше на тенденцията развиващите се икономики да повторят моделите си на растеж от преди кризата. В резултат на това експерти от и извън банката гледат скептично на оценката.

„Докато растежът остава слаб, намаляването на бедността е доста по-трудно. Основният лек за бедността е икономическият растеж“, казва Косе.

Повече за прогнозата на СБ можета да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/тоест умишлено налагаха свободната търговия знаейки ,че развиващите се държави не могат да им бъдат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20% ... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmКазано просто всеки растеж при развиващите се страни означава спад при развититеОбяснил съм за системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още