IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо новите прогнози на МВФ са твърде песимистични

Има опасност всеки икономически проблем да започне да звучи сякаш 2008 г. се завръща. А това съвсем не е вярно

15:18 | 16.04.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и колегите ѝ тази седмица възприеха доста песимистична оценка за глобалната икономика, припомня MarketWatch.

Официалните прогнози на МВФ за световната икономика носят простичкото заглавие „Твърде бавна за твърде дълго“ (Too Slow For Too Long). Във въвеждащите коментари на главния икономист на МВФ имаше няколко повтарящите се определения и то само в първите два параграфа - „нарастващо негативна“, „твърде бавна“ и „все по-малко оптимистична“.

Самата Лагард в четвъртък заяви, че трайното възстановяване все повече се изплъзва, че рисковете за финансовата стабилност се увеличават, че развитите икономики са спирани от слабото търсене, наследствените кризи, неблагоприятните демографски условия и ниския растеж на производството. Освен това рецесиите в Бразилия и Русия, както и ребалансирането в Китай, теглят надолу развиващите се пазари.

Със сигурност МВФ не трябва да си слага розовите очила, когато представя икономиката. Но има няколко причини, поради които песимизмът на МВФ не е добре обоснован.

Данните, които излизат в периода около пролетните срещи на МВФ, явно също предполагат това. В четвъртък министерството на труда заяви, че молбите за безработица са спаднали до нива, невиждани от 70-те години. Растежът на заетостта е изненадващо висок, и то от месеци. Напоследък настроенията сред производителите се подобряват. Перспективите пред търговията на дребно наистина остават мрачни, но това се дължи на променящите си модели на потребление сред американските консуматори, колкото и на други макроикономически влияния.

Това обаче не е феномен, който се ограничава само да САЩ. Европа не е в страхотна форма, но икономиката ѝ, макар и бавно, се движи нагоре от месеци наред. Китай показва плахи признаци за подобряване на вътрешното търсене. Индия се представя страхотно от известно време.

Трейдърите явно са съгласни. Показателят на мултинационални корпорации S&P 500 SPX се е възстановил с 14% от дъното през февруари. Силно ударените цени на суровините също се повишават, което е друг признак за глобалното търсене.

Пазарът, разбира се, може да греши, а може би в ретроспекция песимизмът на МВФ ще се окаже прозорлив.

Има опасност обаче всеки икономически проблем да започне да звучи сякаш 2008 г. се завръща. А Лагард да звучи все по-уплашена и песимистична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 8 години
танасе,Щирлецов може да ми е съветник само как се абът малолетни индонизеййки, как да се насветкаме до козирката и как да ядем мнооого калории до пръсване. Телцето му е у системна криза, мозъкес отдавна е излетел......ако ми се допие още вино, а вече съм пиян - ше го питам как става. За друего - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Лагард е уплашена защото все повече проумява ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlПроф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498СУВЕРЕНА(ГРАЖДАНИТЕ) ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ ФАКТИТЕ ,и аз затова пиша(коментар 2)за да информирам повече хора а те още хора като аритметична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира (с петиции и т.н. конституц.права)държавните власти да вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още