IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В напразно очакване светът да отпие от поднасяната купа с пари

Централните банкери не могат да накарат компаниите и потребителите да харчат повече

11:04 | 15.04.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банкери обикновено се тревожат за това, кога да дръпнат купата с евтини пари. Когато в края на седмицата се съберат във Вашингтон обаче, те ще бъдат изправени пред съвсем различен проблем - как да накарат света да пие.

Насред наводнението от евтини пари и историческия експеримент с отрицателнвите лихви домакинствата, компаниите и банките в развитите страни обърнаха гръб на кредитирането. Кредитният растеж е нулев, а редица показатели сочат, че светът е станал по-предпазлив. 

Домакинствата в САЩ изплащат ипотеките си, вместо да вземат кредити срещу жилищата, за да финансират потреблението, коригирайки поведението, за което се предполага, че допринесе за финансовата криза от 2007 година, макар същевременно да подпомогна икономическия растеж, пише в цитиран от БТА анализ Ройтерс.

Европейските и американски компании трупат пари, а слизането на Bank of Japan в територията на отрицателните лихви, тепърва е очаква да повиши потреблението, корпоративните инвестиции и вярата в икономическото възстановяване.

Докато ликвидността в света се увеличава, апетитът за ликвидни средства замира.
"Не можете да създадете търсене от нищото. Трябва да се формира среда, в която компаниите и домакинствата се чувстват уверени да харчат", посочва високопоставен японски представител, който пряко участва в преговорите на групата Г-20, които ще продължат във Вашингтон в края на седмицата.

"Има засилващо се глобално усещане, че паричната политика сама по себе си не може да реши всички проблеми", допълва той.

Как да се засили търсенето?

Финансовите ръководители, които ще се съберат във Вашингтон, ще насочат вниманието си към начини за активизиране на търсенето. Освен че потребителите и компаниите в развитите страни са по-предпазливи, Китай е в отстъпление и вероятно ще свие инвестициите и покупките на суровини, защото преходът в китайската икономика продължава.

Решението, което Международният валутен фонд (МВФ) предпочита и често повтаря, е да бъдат правени държавни разходи, които да раздвижат застоя, особено в инфраструктурата, както и за трудовия пазар и други реформи, които да ускорят икономиките, повишавайки ефективността им.

Без такива мерки икономическите перспективи вероятно ще останат посредствени. МВФ понижи прогнозите си за растежа за четвърти път през последните 12 месеца.

Централните банкери на водещите икономики са единодушни, че евентуални техни нови мерки може би ще имат ограничено въздействие.

Въпреки че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ започна да затяга паричната си политика през декември, първото повишение на водещите лихви от едно десетилетие бе последвано от подновено усещане за предпазливост заради намаляващото глобално търсене и въпроса дали американската политика може да следва собствения си път.

Засега изглежда, че следващите повишения ще почакат.

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of Japan обсъждат нови мерки за смекчаване на паричната политика. Засега, отбелязва Адам Поузън, президент на института за международна икономика "Петерсън", САЩ изглежда са хванати в "по-бавен, но все пак устойчив" растеж от 2 %.

Корпоративните инвестиции се забавят и няма очаквания да настъпи бърза промяна, а домакинствата се отдръпнаха, може би променяйки трайно поведението си, посочва той.

Размерът на спестяванията и богатството на домакинствата се увеличават, плащанията по дългове като процент от доходите намаляват, а растежът на потреблението остава скромен.
"Според мен трябва да приемем (идеята), че това е значителна промяна в поведението на домакинствата и означава, че по-малко потребители ще разчитат на пари на кредит, отколкото в миналото", посочва Поузън.

Благоразумие в Берлин, предпазливост в банките

В европейския център на властта също цари благоразумие въпреки усилията на ЕЦБ да подтикне към разходи. Германските чиновници от няколко години устояват на призивите да използват фискалната си сила, достъпа до евтино кредитиране и големите излишъци по външнотърговския баланс, за да стимулират търсенето. Германските компании също са пестеливи и от 2012 година са увеличили корпоративните спестявания с над 15 %, а са свили инвестициите.

Програмата на ЕЦБ за количествено облекчаване (QE) на стойност 1,7 трилиона евро допринесе за растеж на жилищния пазар, но не доведе до увеличаване на потребителските разходи или бизнес инвестициите до нива, които биха засилили икономическия растеж и понижили безработицата.

"Трудно е да се види откъде може да дойде растеж на потреблението", посочва Карстен Бжески икономист от ING.

Според него поведението на компаниите и домакинствата отразява неясните перспективи за икономическия растеж.

„Депозитите в корпоративния сектор са се повишили в цялата еврозона въпреки ниските лихви. Компаниите предпочитат да задържат парите си, вместо да ги инвестират", отбелязва Бжески.

Тази тенденция може да има положителна страна.

Ако компаниите и домакинствата са натрупали значителни суми в брой, то това може да осигури буфери срещу евентуална бъдеща криза и може би - да смекчи следващата рецесия.

В това отношение по-бавен, по-предпазлив растеж сега може да означава по-стабилен и по-мек бизнес цикъл. Точно към подобен резултат бяха насочени усилията за реформи, направени в разгара на световната финансова криза от 2007-2009 година.

Банката за международни плащания (БМП), наричана централна банка на централните банки, чиято централа се намира в Женева, призна, че множеството нови капиталови и кредитни изисквания, наложени на търговските банки през последните години, ще имат своята цена.

Според оценки на институцията за всеки допълнителен процентен пункт капитал, който банките са принудени да съберат, брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,09 на сто. Подобен спад е свързан и с налагането на ограничения върху дела на заемните средства.

Ползите от по-стабилна финансова система обаче ще си струват в дългосрочен план, защото така се намалява рискът от още по-скъпи кризи. Това заключение на БМП споделят УФР и други водещи централни банки и то отразява по-строгите правила за банковия сектор.

Предвид ограничаването на растежа от тези правила и сдържаността на компаниите и домакинствата да харчат, въпросът, който ще се обсъжда във Вашингтон ще бъде, дали предпазливият подход след сризата не е станал риск само по себе си.

В годишния си доклад за световната финансова стабилност, публикуван по-рано тази седмица, МВФ посочва какво е необходимо за "успешно нормализиране" на световното икономическо положение.

Какво стои на първо място в списъка?

"Поемането на икономически риск в развитите икономики, които са определящи, се появява отново. Частните инвестиции се увеличават с 4 %, а частното потребление - с 1 % в случая на развитите икономики за две години", се посочва в доклада.  

Oще по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 8 години
така два бързи минуса на Танас без да го чета и да видиме другите кво са казали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
Вариантите са три. Първият е това, което иска МВФ - правителствата и обръчите да пият, данъкоплатците да плащат. Не да пият, а да плащат. Стар номер, но още върви. Вторият вариант е война - някоя държава с достатъчно натрупано благосъстояние, разрушаване и после възстановяване със заеми, заеми, заеми... Като в Ирак, скоро и Сирия. Въпросът тук винаги е - коя държава !? Аз лично залагам на Иран при такъв сценарий. Третият вариант - преразпределяне на богатствата, което значи много социализъм, леви политики като базов доход, елате хиляди мигранти, който не работи ще получи наготово и още много безумни начини за превръщане на хората в държавно и социално зависим ***.Честно казано, не мога да предпочета определен вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
свьршиха бальците ве4е никои не ще да става роб до гроб и да плаща едно нещо двоино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
panther
преди 8 години
Напълно съм съгласен и аз. Политиците в западна европа и северна америка, платени от корпорации, в източна европа от олигарси (което е почти същото, но малко по-неприкрито) съсипват средната класа по всеки възможен начин, а после се чудят защо няма потребление.Милиардите дето се изсипват заминават почти директно за Панама и сие. А средната класа нищо не вижда от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
*** = д-у.х-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Колко манипулативно е заглавието:"В напразно очакване светът да отпие от поднасяната купа с пари"Правилното е "В напразно очакване светът да отпие от поднасяната купа с кредити".,защото по-нататък в статията става въпрос предимно за кредити и вайкане защо обикновенните производители и потребители не искали да пият от тази купа.Защо не вземали кредити? Ами има един *** отговор - парен каша духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 3
Императорът
преди 8 години
Боб Шекли бе измислил един ного готин разказ, в който хората бяха принуждавани да потребяват колкото може повече - и всички мязаха на свинки, имащи цели дворци с десетки стаи и купища дрехи, обувки и т.н. Имаше там и един - баси баровецът - дето живееше в само двустайна къща, беше аристократически мършав и ходеше с окърпен халат.Иначе - ако централните бамкери са толкова на зор и няма кой да им харчи парите - да ми подарят 200 Б в зелено - обещавам да положа добросъвестни усилия, за да ги похарча... ама при условие да не ги връщам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 4
edimi
преди 8 години
Абсолютно в правилна посока! Може да се добави, простичко, че темповете на потребление на могат да достигнат темповете на производство, с неговото автоматизиране и роботизиране.Като добавък е изкривената демография и сексуалност. Презадоволеността, в общ смисъл, дава храна на идеите за ББД и мултикултурноеднакво стадо с управляващ елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 8 години
Какво чудно има? Банките дават пари. Правителствата ги вземат за големи проекти. Олигарсите ги открадват. До обикновените хора, които биха харчили нищо не достига. Т.е. достигат данъците с които трябва да се връщат. Реално тези които биха харчили нямат пари. Олигарсите вече нямат нужда от нищо повече, а и да имат нужда ........ все пак те са 1% от населението. И да ядат 10 пъти повече, да сядат на 10 стола, да спят в 10 легла и т. н. ще увелчат потреблението на 10%. ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА ОТИДАТ В ТОЗИ КОЙТО ИМА НУЖДА ДА ГИ ХАРЧ!И!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 1Банкстерите почнаха да проумява казано от доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Тоест според мен ''ТЕ'' го знаят отдавна ,и трябва да се прочете книгата на проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още