IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на UBS надмина сериозно очакванията

Швейцарската банка отчита най-добри резултати от инвестиционното си банкиране

10:46 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нетната печалба на UBS Group AG е нараснала над два пъти през третото тримесечие, след като швейцарската банка е успяла да намали данъците си и да задели по-малко резерви за правни разходи, помагайки на инвестиционното си банкиране да излезе на печалба. Банката обаче отлага целевата си печалба за една година по-късно, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба е нараснала до 2,07 млрд. швейц. франка (2,1 млрд. долара) през трите месеца до края на септември от 762 млн. франка през миналата година, съобщи UBS във вторник. Резултатите надминават сериозно средната оценка от 1,73 млрд. франка на шест анализатори, анкетирани от Bloomberg. UBS е успяла да претендира за намаляване на данъците с 1,3 млрд. франка заради по-ранни загуби, основно в САЩ.

Банката отложи целевата си печалба, заложена за следващата година, с една година за 2017 г., позовавайки се на по-стриктни капиталови правила в Швейцария и промени в икономическата перспектива и условия. Сега UBS иска да постигне възвращаемост от 15% по собствения капитал до 2017 г. Тя заяви, че ще надмине тазгодишната си цел от 10-процентна печалба и си поставя същата цел за следващата година.

Швейцарската банка реорганизира и ръководството си. Кърт Гарднър, който в момента е главен финансов директор на подразделението за управление на лични средства, е избран за главен финансов директор на цялата компания. Той сменя Том Наратил, който ще поеме поста на Робърт МакКан като президент на UBS Americas и Wealth Management Americas. Филип Лофтс, главен директор по риска, се оттегля и ще бъде заменен от Кристиан Блум, който идва от FMS Wertmanagement, а МакКан ще стане председател на UBS Americas.

Главният изпълнителен директор Серджо Ермоти заяви, че е доволен от тримесечието. „Дисциплинираното управление и диверсифицираният ни бизнес модел ни позволява да отчетем силни резултати“, заяви той.

Инвестиционната банка отчита печалба преди данъци от 496 млн. франка спрямо оценка за 330 млн. франка. Приходите от търговията с акции са нараснали до 944 млн. франка, като прогнозите бяха за 916 млн. франка.

„Инвестиционното банкиране се представя изключително добре“, казва Алевизос Алевизакос, базиран в Лондон анализатор в Keefe, Bruyette & Woods Inc. “UBS прави нещо правилно в инвестиционното си банкиране“.

Американските банки и Credit Suisse също отчетоха по-висока печалба от търговията с акции по време на стресовия период на фондовите пазари, когато инвеститорите реагираха на перспективата за увеличение на лихвените проценти в САЩ и признаците за забавяща се икономика в Китай.

Управлението на лични средства формира 639 млн. франка от печалбата преди данъците, което с 9,6% по-малко от сумата от 707 млн. франка преди година. Средната оценка на осем анализатори бе за печалба от 691 млн. франка преди данъците.

Ермоти започна да ограничава инвестиционното банкиране през 2012 г., за да се фокусира върху управлението на лични средства - бизнес, който Credit Suisse сега също иска да приоритизира. UBS е най-големият мениджър на благосъстояние в света и получава по-голямата част от приходите си именно от управление на парите на богатите.

Резервите за правни разходи са се понижили до 592 млн. франка през третото тримесечие. Миналата година подразделението за ценни книжа отчете загуба преди данъци за 1,3 млрд. франка, след като се наложи да плати 1,84 млрд. франка под формата на правни разходи. UBS плати 545 млн. франка по-рано тази година по споразумения в американски разследвания по обвинения за манипулиране на валутните курсове и лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още