IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Италия формално подаде оставка

Консултациите на президента Серджо Матарела с политическите партии започват утре

21:34 | 07.12.16 г. 1
<p>
	Матео Ренци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Италия Матео Ренци формално депозира оставката си при президента на страната Серджо Матарела, предава Ройтерс.

Матарела поиска то Ренци да остане като част от служебен кабинет докато текат консултациите с политическите партии за по-нататъшните стъпки, допълва информационната агенция, става ясно от изявление от канцеларията на италианския президент.

Консултациите се предвижда да започнат в четвъртък в 17 ч. (по Гринуич), като ще продължат до събота късния следобед.

След консултациите се очаква Серджо Матарела да покани член на кабинета на Ренци или политик от управляващата Демократическа партия да се опита да състави ново правителство.

По принцип генералните избори в Италия трябва да се проведат през 2018 г. Някои политици обаче призовават за предсрочен вот, посочва агенцията.

Матео Ренци подаде оставка заради разгрома, който претърпя на референдума за предложената от него конституционна реформа. Матарела обаче не прие оставката му веднага, а го помоли да отложи до окончателното приемане на бюджета за 2017 г. Това стана днес на заседание на парламента.

Бюджетът разгневи Европейската комисия, която все още обмисля дали да предприеме мерки, защото в него е заложен дефицит от 2,3% вместо договорените с Брюксел 1,8%.

В деня след референдума финансовите министри на държавите от еврозоната призоваха Италия да предприеме допълнителни мерки, за да овладее дупката в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"В деня след референдума финансовите министри на държавите от еврозоната призоваха Италия да предприеме допълнителни мерки, за да овладее дупката в хазната."По гръцката пътечка...ако не си излязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още