IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Няма да депортираме американски дипломати

Руският президент няма да приеме съответното предложение на външния министър Сергей Лавров за изгонване на 35 дипломати

15:42 | 30.12.16 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Нов обрат в рамките на разгарящия се дипломатически спор между Русия и САЩ. Русия няма да депортира американски дипломати, „няма да изпратим никого извън страната“, е заявил руският президент Владимир Путин по информация от Кремъл.

Въпреки това Русия си запазва правото за „реципрочни мерки" след изгонването на 35 руски дипломати от американския президент Барак Обама, се казва в изявлението на Путин, цитирано от Ройтерс. „Нашите последващи стъпки по отношение на възстановяването на американско-руските отношения ще се основават на политиката на президента Доналд Тръмп“, се казва в изявлението. 

По-рано в петък министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обяви според руски информационни агенции, че ще предложи на Путин да отзове 35 американски дипломати от страната. По този начин Русия би реагирала на мярката, наложена от президента на САЩ Барак Обама в четвъртък.

Путин заяви малко по-късно обаче, че новите американски санкции са поредна стъпка към подкопаване на отношенията между двете страни. Той изрази съжаление, че мандатът на Обама приключва така. Русия обаче първо ще изчака действията на следващия президент на САЩ Доналд Тръмп, преди да вземе решение относно собствените следващи стъпки по отношение на САЩ.

И закриването на англо-американското училище в Москва, където учат децата на дипломати от САЩ, Великобритания и Канада, няма да се случи. По-рано CNN съобщи, че Москва ще закрие създаденото през 1949 г. училище в столичния район "Покровское-Стрешнево". Там учат децата на англоезични дипломати и бизнесмени, по последни данни близо 1200 момичета и момчета. Според медията Москва е решила да закрие и ведомственият почивен дом за служители от американската дипломатическа мисия в горския масив Серебряний Бор, популярна сред московчани паркова зона.

„Русия няма да забранява на семействата и децата (на дипломатите) да посещават ползваните от тях почивни места. Нещо повече – каня всички деца на акредитираните в Русия дипломати на новогодишен празник в Кремъл“, казва Путин.

Припомняме, че в четвъртък американското правителство обяви, че е изгонило 35 руски дипломати и е наложило санкции върху четирима високопоставени членове на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – руската военна разузнавателна служба, която според САЩ стои зад кибератаките по време на изборите в страната. Държавният департамент обяви, че дипломатите от посолството на Русия във Вашингтон и от консулството в Сан Франциско са обявени за „персона нон грата“ и имат 72 часа да напуснат САЩ. Освен това Вашингтон ще затвори два руски центъра, използвани за събиране на информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 3
Птица
преди 7 години
Гросмайсторски ход ли хахахахахахахаПАК ВИЕТЕ И ПЛАЧИТЕ ЗА ЖАЛКИЯ ДИКТАТОР!!! МАЙСТОРСКИ ХОД ОТ БИВШ КГБ ШПИОНИН В ЗАГНИЛАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ . ХАХАХАХАХА МНОГО СМЕШНИ ТИПАЖИ ИМАЛО ТУКА, НЯМА РУСИЯ, НЯМА ПУТИН, БОЛНИ МОЗЪЦИ, ЗАЩО ВИ ИМА ТАКИВА !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Гросмайсторски ход,колкото и да го мразя това самонадценяващо се джудже,тук му свалям шапка, а относно Обама то бива наивитет ама това е просто идиотщина.Но поддържам мнението че Путин докарва само беди и бедност на народа на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Ти си американец толкова, колкото аз съм Волфганг Амадеус Моцарт...Добре, че е някой и друг български форум, че да имаш възможност за реализация..."ние сме на всеки километър", нали?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Така е. И ти си прав за времевите зони на страните, естествено - Китай е с огромна територия, но цялата е в едно часово време, а виж, Австралия има 3, че май и 4 различни часови пояса. Борбата е била между Лондон и Париж някога, по времето на Жул Верн. Победила Англия - все пак тогава е ила най-могъщата империя. Затова е Гринич..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Когато употребяваш квалификацията клоуните във форума, си длъжен да използваш или формата за 1 л ед число(Аз) или 1 л мн число(Ние). Всичко останало е нарцисизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Всъщност няма по-добър начин да се избегне противопоставянето. Когато едната страна очевидно и бих казал истерично си търси повод за конфликт най-правилната възможна позиция е да не и се обръща внимание по никакъв начин. Всяка активна ответна реакция би била грешка. Межу впрочем точно същото се отнася и за клоуните във форума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Момчета моля Ви се! Путин щял да гони наши(американски) дипломати-унижил ни. Путин нямало да гони-още повече ни унижил. Путин легнал да спи-ние американците направо умираме от унижение. Малко по-сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Сутринта предположих, че руснаците ще се възползват от предоставената възможност да разчистят терена у тях, но не познах. Очевидно те не искат да действат първосигнално, както всички очакват. Добре го изиграха гамбита. Първо Лавров лансира предложение да се изгонят 35 дипломати, както всички очакваха, а после Путин взе решение да спре изгонването им. Това може би е най-голямото унижение за действаща американска администрация в цялата история на САЩ. Изглежда, че руснаците много се надяват Тръмп да е нещо различно от лауреата на нобелова награда за мир Барак Хюсен Обама, но аз си оставам силно скептичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
настойника вдигна ръце от тебе, а?и не ти ли писА поне кога да пиеш апчетата?ще свършиш в карлуково, момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
малко тъпо се получи, вместо да им слезе на нивото показа самообладание и търпимост. сега обонго изглежда още по-жалък ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още