IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт: Цената на петрола ще се върне до нива, гарантиращи доходност на добива

През тази година петролните компании съкращават инвестициите си със 140 млрд. долара, изчисли Игор Сечин

20:22 | 07.09.15 г. 5
Роснефт: Цената на петрола ще се върне до нива, гарантиращи доходност на добива

Цената на петрола ще се върне до нивата, които обезпечават доходността на инвестициите в добива на суровината. Тази прогноза направи ръководителят на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин, цитиран от ТАСС.

По време на конференция в Сингапур Сечин посочи, че петролните компании са съкратили инвестициите си в нови проекти със 140 млрд .долара през тази година. Причината е снижението на цените на петрола в световен мащаб.

Към края на 2016 година компаниите в сектора ще съкратят своите инвестиции с 200 – 250 млрд. долара, прогнозира още ръководителят на петролния гигант.

Според него критичната за инвестициите в сектора цена на петрола е 70 долара за барел. Сечин обаче наблюдава относително ниска инвестиционна активност и при 110 долара за барел.

В момента търговията се извършва при ниво от около 45-50 долара за барел. Според Сечин причините за това са комплексни – криза в ЕС, породена от проблемите с дълговете на Гърция, нестабилния икономически ръст на САЩ и забавянето на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Най-важната причина обаче е, че добивът надхвърля потреблението.

Ръководителят на Роснефт допълни, че ситуацията днес е временна и с висока вероятност цените на петрола ще се върнат до приемливи за инвестиции нива. Това обаче ще отнеме поне 2-3 години.

Игор Сечин посочи още, че ролята на ОПЕК за развитието на петролните пазари вече помръква и вътре в организацията вече се наблюдава напрежение. По-рано днес той съобщи, че петролният картел е канил Русия за свой член, но Москва е отказала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Напълни се напоследък с подобни гении. От нищо нещо правят. Едни други откриха печатницата и всички станаха богати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
"Когато цената падне под рентабилна стойност, производителят фалира, кредиторът продава активите му на по-ниска цена на друго дружество (може и със същите собственици) и производството на практика продължава без прекъсване, защото цената на която вторият придобива активите, правят производството рентабилно. "Ти си гений на капитализма бре! Един изобретател на икономическия Perpetuum mobile :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
awase
преди 8 години
Когато цената падне под рентабилна стойност, производителят фалира, кредиторът продава активите му на по-ниска цена на друго дружество (може и със същите собственици) и производството на практика продължава без прекъсване, защото цената на която вторият придобива активите, правят производството рентабилно. Това е в условията на свободен капитализъм, където производителите са хиляди фирми. Когато обаче, производител е държава, в която приходите от този бранш имат критично значение за съществуването и, нещата са съвсем различни... От последствията ясно ще разберете разликата между правене на бизнес от свободни предприемачи и от комунисти. В единия случай, фирмата фалира и идва следващата, в другия фалира държавата и идва следващата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Изводът е ясен: По-евтин шистов и конвенционален добив. Технологията се развива и скоро най-новият шистов гигант, Израел, ще може ако не точно да наводни то, поне, да залее пазара с евтин "шистак". Естествено, ако ме послушат. Ако не...е, зелените и сега, в момента, с пълно основание - са се запънали и няма да отстъпят. Мъничък е Израел а онова, което те си знаят и което американците им дават, ще им скапе всичките кибуци...ама оттам навън никой няма да ги пусне. И отидЕ, та се не видЕ Обетованата Земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
Арабите си правят идеална доходност при тези цени. Проблеми имат тези с шистовия и скъпия конвенционален добив. Да му мислят американските и руските компании!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още