IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се намесва в газовата игра в Средиземно море

"Роснефт" става част от консорциума, който проучва находището Зохр

15:50 | 12.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на &quot;Роснефт&quot; в Москва. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Централата на "Роснефт" в Москва. Снимка: Investor.bg

Руската компания „Роснефт“ купи част от концесионните права за блок Шокур в Средиземно море, собственост на италианската Eni. В този блок се намира едно от най-перспективните находища в региона – Зохр, става ясно от съобщение на италианската компания. 

Концесията за проучване, а след това и за разработване на полето, беше връчена на дъщерното дружество на Eni – IEOC. В края на ноември компанията продаде 10% от правата на BP. Сега дял от 30% получава „Роснефт“ и така руската компания става част от консорциума, който ще проучва полето.

Пред РИА "Новости" ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин съобщи, че разходите на компанията за участието в този блок са в размер на 2,8 млрд. долара.

Зохр беше открито от италианската Eni през септември 2015 година. През тази година компанията направи и първите успешни тестове в полето и съобщи, че данните са обнадеждаващи по отношение на производствения капацитет на находището.

Според оценките досега залежите са около 850 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са, че добивът на газ от находището ще започне към края на 2017 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Аз взех да се шашардисвам. Значи Роснефт още не е взела 10 милиарда долара, и вече дава 2.6 млр. Интересно е че от тези 10 милиарда 6 дават италиански банки, от които 2.6 се връщат в ENI, която ще погасява дългове към същите банки. Откат? Да не би това да е свързано с иска на Сайпем(дъщерна на ENI) за 769 млн долара към Газпром? Щото колко газ има в Зохр, само Аллаах знае. Евалла италианци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 7 години
от това колко пари са платили за 30% от това находище и сравнено с 20% от Роснефт които продадоха оня ден, човек ще си каже че Роснефт имат 5 находища всичко на всичко :):)Как клатят мурзилците, хахахахаха . Но да И РУСИЯ СЕ НАМЕСВА ПРИ ИГРАЧИТЕ ... да се чете само това с главните букви !!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още