IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия забрани реекспорта на растителна продукция от България

Москва върна 63 т ябълки заради съмнения за подправени документи

10:13 | 26.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Русия забрани реекспорта на растителна продукция от България

Русия забрани от 25 април реекспорта на растителна продукция от България, съобщи БНР. 



Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол „Росселхознадзор“ обяви, че предприема тази стъпка заради вноса в Русия от България на растителна продукция, съпроводена от подправени фитосанитарни сертификати от трети страни.

В четвъртък руската служба съобщи, че е върнала в България три партиди ябълки с общо тегло 63,5 тона, след като бил направен опит те да бъдат внесени в Русия с фалшифицирани сертификати от Мароко, което било потвърдено от властите в арабската държава.

Руските медии цитират зам.-председателят на „Росселхознадзор“ Юлия Швабаускене, която е поискала спешни консултации с българските си колеги за достоверността на сертификатите.  Според нея, имало е и други случаи, когато от България са били изнасяни за Русия произведени в Европа ябълки, които по документи били представени като китайски и бразилски.

Заради зачестилите подобни случаи, Русия обмисля да забрани реекспорта на растителна продукция от всички държави-членки на ЕС. През август миналата година Русия наложи едногодишно ембарго за внос на редица хранителни продукти от ЕС и САЩ като реципрочна мярка на наложените срещу Москва санкции заради кризата в Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още