IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: МВФ принципно се съгласи да участва в гръцката програма

Министърът отново се обяви срещу отписването на гръцки дълг

12:59 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да участва в третата програма за финансово подпомагане на Гърция, но при определени условия, които трябва да бъдат изпълнени. Това заяви днес пред германските депутати преди гласуването на програмата в Бундестага германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от DPA.

За правителството на Германия участието на МВФ е задължително условие, припомни той и добавиче фондът ще вземе решение по въпроса през октомври. 

"МВФ заяви принципна готовност по-нататък да се присъедини към програмата", допълни Шойбле.

Шойбле отново се обяви срещу отписването на гръцки дълг, тъй като това не се позволява от европейските договори. Германският финансов министър заяви още, че би било безотговорно, ако германските депутати отхвърлят третия спасителен план за Атина.

Като се има предвид, че гръцкият парламент вече е приел голяма част от мерките, би било безотговорно да не се използва тази възможност за нов старт в Гърция, каза още Шойбле. 

Германия винаги досега подчертаваше, че е готова да предоставя нова помощ за Атина само при участие и на МВФ. За да участва в плана за спасяване на Гърция, сега фондът иска очевидно „haircut” - опрощаване на част от задълженията – нещо, което Европа засега отказва да направи. Федералният канцлер Ангела Меркел неколкократно поясни, че „класически Haircut", тоест опрощаване на част дълга, не може дори да се коментира.

По-рано през седмицата финансовият министър на Германия заяви, че играта около Grexit през юли е била единствено в полето на Гърция. „През юли се коментираше, че искаме да извадим Гърция (от еврозоната – б. ред). Това е напълно погрешно”, каза той и допълни, че позицията на Германия е била, че ако Атина не иска да носи тежестта на реформите, по-добро решение е временно да излезе от валутния съюз.

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още