IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика с двойно по-голям ръст от очакваното през третото тримесечие

Растежът на износа и потребителските цени са повлияли положително на икономиката

12:58 | 30.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Швеция се е разраснала двойно по-бързо отколкото икономистите прогнозираха, подкрепена от ръст на износа и потребителските разходи, който е облекчил натиска върху централната банка за осигуряване на нови стимули, съобщава Bloomberg.

Икономиката се е разширила с 0,8% през третото тримесечие, посочва статистическата служба на Швеция в свое съобщение. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, сочеха ръст от 0,4%. Икономиката отбелязва ръст от 3,9% на годишна база спрямо оценката от 3,4%. Стойността на шведската кроната е скочила с 0,4% до 9,216 за евро.

„Това показва широк и висок растеж на шведската икономика, а развитието е по-силно отколкото Riksbank предвиждаше”, казва Андрес Валстрьом, анализатор от Nordea. „Това ясно намалява възможността за допълнително облекчаване на паричната политика от страна на Riksbank, но не можем да кажем, че тази врата е затворена – пазарните ефекти от решението на ЕЦБ в четвъртък ще бъдат критични“, допълва той.

Централната банка на Швеция намали основните си лихвени проценти до безпрецедентните -0,35% и стартира програма за изкупуване на облигации, за да съживи инфлацията на най-голямата скандинавска икономика.

Силната икономика означава, че банката няма автоматично да намали процентите на срещата си през следващия месец, дори ако Европейската централна банка въведе нови стимули тази седмица, заяви зам.-гуверньорът на Riksbank Сесилия Скингсли миналата седмица.

Фиксираните инвестиции са нараснали с 1,2% спрямо второто тримесечие, а износът и вносът отчитат повишение от по 2,1%. Ръстът на частните разходи възлиза на 0,7%.

Инфлацията в Швеция трудно се разраства, тъй като програмите на ЕЦБ засилват кроната спрямо еврото. Потребителските цени са се повишили с 0,1% на годишна база през миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още