IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви ще са новата реалност при свиване на икономиките

Глобалните играчи в централното банкиране може би ще са по-склонни да въведат отрицателни лихви следващия път, когато икономиките им се насочат към спад

15:26 | 11.11.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Отрицателните лихви ще са новата реалност при свиване на икономиките

Някога недокосната територия на паричната политика изпраща едно послание – няма от какво да се страхуваме, пише Bloomberg.

Сега когато Швеция и Швейцария показаха, че отрицателният основен лихвен процент не води непременно до бягство към кеш, балони при активите или ограничения за банките, глобалните играчи в централното банкиране може би ще са по-склонни да въведат отрицателни лихвени проценти по кредитите следващия път, когато икономиките им се насочат към спад.

„Налице е голяма вероятност нетрадиционното да стане новото традиционно“, коментира ръководителят на валутната стратегия в Deutsche Bank Алън Ръскин.

Докато финансовите пазари се фокусират върху приближаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед), централните банкери и икономистите вече променят отношението си към отрицателните лихви.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е готов да намали още отрицателната ставка, по която таксува банките за това, че държат парите си при него за една нощ. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни също преосмисли виждането си и каза, че основният лихвен процент във Великобритания може да падне под 0,5%, колкото е сега, ако се наложи. Преди той се тревожеше, че по-големи понижения ще разстроят паричните пазари.

Същевременно миналата седмица президентът на Фед Джанет Йелън каза, че, „ако обстоятелствата се променят“, тогава „всичко, включително и отрицателните лихвени проценти, ще стоят на дневен ред“. Един от нейните колеги вече ги нагласи за следващата година.

Достигането до нови дълбини следващия път, когато икономиките се свият, би продължило примерите от последните няколко десетилетия, при които всеки един от върховете и спадовете на лихвите са били по-чести, ако не и по-ниски в сравнение с предходни бизнес цикли.

През 1984 г. президентът на Фед Пол Волкър повиши лихвата по федералните фондове до 11,75%, преди да я свали до 5,88% две години по-късно. За сравнение – при последната експанзия лихвата бе покачена до 5,75%, преди да бъде намалена до нулата.

Причините за модела включват успешното изтръгване на инфлацията от икономиките, които бяха тормозени от двуцифрени ценови ръстове в началото на 80-те години на миналия век. Спадът на волатилността отвори пред властите повече възможности да поддържат търсенето, а критиците биха казали – и балоните при активите.

Високите спестявания също изиграха своята роля, успоредно с твърдението, че нивото, при което инфлацията е стабилна, спада от десетилетия.

Целта на отрицателните лихви е да стимулира потреблението и кредитирането, като се таксуват спестителите и банките, които имат много свободни парични средства. Помага и това, че те водят до поевтиняване на валутите.

Основната лихва в Швеция е вече -0,35%, а тази в Швейцария - 0,75%. Депозитната лихва на ЕЦБ е -0,2% и може да бъде намалена още през декември, докато в Дания тя е -0,75%.

Централните банкери вече сигнализират, че когато повишат лихвите, ще го направят с по-малка степен в сравнение с последния път, като така ще се запази тенденцията за по-ниски върхове. Медианната оценка на членовете на Фед за лихвата по федералните фондове в дългосрочен план е за 3,5%. Карни пък говори за вдигане на лихвите „постепенно и бавно“.

Според Ръскин от Deutsche Bank водещите централни банки ще прибягват до отрицателни лихви и депозитната лихва на ЕЦБ скоро може да не стъпи на положителна територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Никой не говори за високи, а за НОРМАЛНИ лихви, умнико...И не ми обяснявай какво ще стимулира икономиката - не само ти си надарен свише с прозрения...Истинската икономика се стимулира от производство и хора с виждания и ентусиазъм за здрав растеж, не за безмозъчно кредитиране за пазаруване на всяка цена.... С печатане на пари от въздуха и ниски лихви това не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Да, вероятно високите лихви ще стимулират икономиката ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Ами прав си,естествено.Аз обясних теоретичните оснони, с които ЦБ се извинява са кретинизмите,с които трови обикновените хора и помага на една малка каста. И отговорих на колегата, който беше задал леко глупав въпрос - ясно е,че ако ти искат такса за да си държиш парите някъде, никой няма да си ги държи там...то това е и идеята на отрицателната лихва.Що се отнася до кредитирането - кредитирай, стига да има кой да тгли кредитите.Ако ще кредитираш персонално за да си купуваме телевизори и дрънкулки, това е кауза пердута. Виж, ако кредитираш бизнеса в строителство и производство-това е куршум за много зайци.Да, пазарът е уж свободен,така че умни хора би трябвало да се възползват.Но системата е толкока изкривена вече, а алчността за бързо забогатяване толкова голяма, че ефект от умни хора няма, а лихвите сами по себе си няма да помогнат...както и се вижда в Щатите след 8 години нули и QE-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
И аз това казвам ,че никой няма право да ми налага да имам банкова сметка и дефактно да плащам с нея тоест нарушават се основни права на свободата и затова в коментар 33 съм дал аналогия с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара сега 200 000ИСКАТ ДА НИ ПОСТАВЯТ ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ АКО ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ НЕ СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ(коментар 34) - забрана на офшорките данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин''с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне глоб.затопляне и петролната катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
допълнение към коментар 34 - тъй като има ограничения на символите а нещата са много важни и трябва да се повтаря През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality - http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book - авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП Rex Weyler, Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Т.н. "държава", какво ми осигурява, че аз да и давам от моя доход? Или пък дохода ми да минава през една частна фирма, наречена банка?Никой не може да задължи работодател, да плаща заплата "електронно" или пък изобщо да има задължение да плаща заплата във вид на "пари"! Въпрос на лична договорка е начина на разплащане. Не съм длъжен да ползвам изобщо пари! Или и това ще кажеш, че не е вярно???Как държавата ще ми иска "данък", ако в договора ми е записано, че надницата ми е "2 хляба"?! Значи аз ще плащам на "държавата", за да може тя да ме следи дали аз и плащам ?!? Това е някакво безумие, ако се замислиш!Аз ти казвам за пореден път, че нарастващият натиск по всички фронтове срещу хората, срещу свободата им на свободен избор за договаряне и търговия в името да се угоди на хазарта на банките - ще доведе до взривоопасни тенденции, които и без това вече са налице! Започва много, много опасна игра по "ръба на бръснача" ! Спрете се,вразумете се и излезте парзомбирането в което изпаднали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 33 Естествено отрицателните лихви са временно решение защото така се стимулира потреблението но се убива Земята в смисъл екологични проблеми и т.н. от където и да го погледна все до смяна на иконом.системата стигам - ресурсно базирана и планирана екологична икономикаЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
През ноември 2013год. на научно-изследователската конференция на МВФ която се провежда всяка година екс фин.м-р на САЩ Лорънс Самърс заяви, че за да се постигне пълна заетост в икономиката на САЩ е необходимо да се установят отрицателни реални процентни ставки защото икономиката на САЩ се намира на ръба на пропастта, живота на пазара на облигации и акции се поддържа само благодарение на мерките които федералния резерв предприема за инжектиране на ликвидност чрез печатане на долари.Установяването на реални отрицателно процентни ставки може да се достигне само чрез отърваване от хартиените пари и 100% преход към електронни пари, заедно с това чрез изземване на хартиените долари. По аналогия с Указа 6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара сега 200 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Сенчестата икономика е нелоялна конкуренция включително и офшорките - мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава - http://***.duma.bg/node/103003ПРЕД ЗАКОНА ВСИЧКИ СА РАВНИ ТОЕСТ СТОПАНСКИТЕ ОБЕКТИ КАТО КОНКУРЕНЦИЯ НО ЯВНО ОФШОРКИТЕ НЕ СА А ЗА СЕНЧЕСТАТА ИКОНОМИКА Е ЯСНО КАЗАНО ИНАЧЕ И КРАТКО - БЕЗ СЕНЧЕСТА ИКОНОМИКА И ОФШОРКИ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ И СЕ ЧУДЯ НАИСТИНА ЛИ НЕ СЕ ПРОУМЯВА ???????????Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки - толкова е здравеопазването на 27-те тоест ако няма пари за здраве офшорките са косвени убийци защото не плащат данъци В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Ипотеки...--- тази думичка може да я зачеркнете от речника... вече не е актуална в цял свят!лизинг на коли,----За 1 година като пъхам в буркана вноската, която бих дал за лизинга, на другата година количката ми е в гаража ! покупка на хладилник на изплащане,---два месеца пускам в буркана 300 лв от заплата - и хладилника готов!телефон на "по-ниска" цена с абонамент.---да ве, ей сега! и да се закова за 2 години - независимо дали ползвам пълноценно или не , пакета с "отстъпки" Днес ми звъняха да ми кажат, че договора ми изтичал и да съм подновил абонамента, поне за 1 година при същите условия, че и телефонче щели да ми дадат безплатно...само и само да подновя! Отрязах ги като кисела краставица - имам договор, той става вече безсрочен и плащам от тук насетне "месец за месец"... ако реша - прекратявам! Свършиха вече времената на ДЪЛГОСРОЧНИТЕ АНГАЖИМЕНТИ И ГЛАВАТА В ТОРБАТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още