IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработят ли отрицателните лихви в Дания?

Централни банки вече проявяват интерес към идеята като потенциален механизъм за съживяване на кредитирането

13:19 | 24.08.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Копенхаген. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Копенхаген. Снимка: Ройтерс

От всичките екстремни мерки, предприети от централните банки и политиците след началото на финансовата криза, една от най-екстравагантните остана почти незабелязана – въвеждането на отрицателни лихвени проценти в Дания, пише Financial Times.

В опит да запази валутния си борд към еврото, миналия месец датската централна банка понижи основната си лихва за депозитите на банките до -0,2%. 

Nationalbanken изглежда е осъзнала, че няма друг избор. Инвеститорите се струпаха в Дания в търсене на убежище извън еврозоната – актив, който не се свързва с валутни рискове и в същото време предлага евтина защита срещу разпадането на съюза.

Преминаването към негативни лихви се наблюдава с интерес от централните банки по света. „Никога не сме били по-популярни“, шегува се банкер на Nationalbanken.  

Като се изключи кратък период в Швеция през 2009 г. - 2010 г., негативните лихви са абсолютна новост.

Други обаче скоро могат да последват примера на Копенхаген. Неотдавна Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи лихвите по депозитите до нула и предупреди, че те могат да станат негативни.

Централни банкери във Великобритания и други европейски страни също проявиха интерес към идеята като потенциален механизъм за принуждаване на банките, които за момента трупат кеш, да възобновят кредитирането.

„Датската централна банка е първата, която участва в малкия експеримент за това, какво се случва, когато приложите негативни лихви“, казва Томас Кресин, директор на отдела за валутни стратегии на Pimco в Европа.

„Популярността на датската крона се дължи на непопулярността на еврото. Инвеститорите по цял свят търсят убежища и са готови да инвестират дори при негативни лихвени проценти в замяна на сигурността, че парите им ще останат непокътнати“.

Междувременно и датските правителствени облигации последваха същата тенденция, с което усложниха допълнително нормалния начин, по който печелят банките. В четвъртък доходността по 2-годишните датски ДЦК за първи път в историята се понижи до -0,22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Дълг към БВП 196 процента !!!! Защо никой не говори че Дания е .....пред фалит ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Дания е на 19 място в света по дълг ! Преди Гърция ,която е на 20 позиция . Считам че този трик е зает от Америка :)))) С отрицателни лихви и падане на еврото ,за няколко години ще си намалят дълга :)))) Това винаги се прави от банкерите .Обаче тъмната страна е ..... Стагфлация ,масови фалити ,ипотечна криза ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
партиен куфар
преди 11 години
Убежищата , където могат да се съхранят стойността на парите са толкова малко, че когато инвеститорите ги надушат им предлагат отрицателни лихви.Един въпрос.Нали сме сред отличниците на Европа по финансова дисциплина и имаме много стабилна банкова система.Защо инвеститорите не си влагат тук парите -ами в Дания например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
партиен куфар
преди 11 години
Виж какво ,момко , пари в днешно време много трудно се печелят и лесно се губят.Това , че ако инвестираш не губиш е невярно . В момента потреблението така се е спекло , и има излишък на толкова производствени мощности , че инвестирането в бизнес е много рисковано. Не са будали тези , които търсят сигурността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
И как да се намалят цените, след като ресурсите за тяхното производство се определят от монополи и непрекъснато поскъпват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 11 години
От отрицателните лихви ще спечелят най-вече спекулантите във бързоликвидни стоки - злато, петрол.. цената им ще се качи, може и имоти в някои страни. Единствено - бизнеса ме съмнява да спечели, щото той се нуждае от потребители. Съмнява ме, че хората ще вземат да изтеглят депозитите си и ще ги изхарчат. Най-много да ги сложат в бурканбанк. Много малка част ще отиде в бизнеса. Просто има нужда от намаляване на цените, за да може потребителите да вкарат парите си в действие. Вместо това виждаме точно обратното и после икономистите се чудят къде са потребителите. Ами крият се, чакат по-добри времена.Всъщност отрицателен лихвен процент има смисъл само за централната банка. За останалите - че то по-добре да си ги държат хората вкъщи - вярно кражби има.. ама бурканбанк не се забравя лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Провалена система. Да се стремиш като инвестираш да реализираш по-малка загуба.В света има много пари които са иззети от населението като доход и сега се чудят какво да ги правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Това е проблема на днешната монетна система. Инвеститорите търсели убежища на парите си. Смех - Инвеститора след като е спечелил да инвестира пак, а не да държи парите си в буркат (-%) и да гледа възможно най-малко да загуби от стойността им. Нали парите са за да се въртят стока пари стока, услуга пари услуга и наказания търсиш убежище и не инвестираш губиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
златото е яко балонирано в момента тъй като то няма практическа полза. От злато може да се загубят много пари. Според ме до 5г. златото ще се върне на нива 5-600$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
diado mrass
преди 11 години
"Инвеститорите по цял свят търсят убежища и са готови да инвестират дори при негативни лихвени проценти в замяна на сигурността, че парите им ще останат непокътнати."...... Ами що не вземат да инвестират в златото - най-добрата и сигурна инвестиция? Нищо не разбират! .... Необходимо ли е банкерите да направят лихвата -4% за да тръгне отново пазарът на презрения метал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още