IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще експериментира ли ЕЦБ с негативни лихви по депозитите?

Според анализатори подобно решение може да бъде взето на срещата на банката през октомври

12:03 | 27.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Наистина ли Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се престраши да стигне до там, до където никоя друга водеща централна банка не е стигала преди?

По-рано този месец ЕЦБ понижи лихвите по депозитите до нула с надеждата да насърчи банките да изтеглят капиталите, които държат в институцията и да започнат да предлагат кредити, пише Financial Times.

Двама членове на управителния съвет на ЕЦБ наскоро намекнаха, че централната банка може да стигне още по-далеч и да експериментира с негативни лихви по депозитите. Така на практика ЕЦБ ще събира такса за услугата да съхранява капитала на подопечните си банки.

Това е доста неконвенционален подход. Единствените централни банки, които са експериментирали с негативни лихви досега, са шведската Riksbank и датската централна банка – първата за кратко през 2009 г., а втората по-рано този месец в усилията си да ограничи прилива на чуждестранен капитал и да запази фиксирания курс на датската крона от поскъпване спрямо еврото.

Пазарите определено са на мнение, че негативните лихви по депозитите са сред мерките, обсъждани от централните банкери във Франкфурт. Дали това ще насочи повече средства към реалната икономика обаче е съмнително.

Във фючърсите по Eonia – лихва по овърнайт депозитите в евро – за момента е калкулирана неголяма, но осезателна вероятност за преминаване към негативни лихви до края на годината. Според анализатори подобно решение може да бъде взето на срещата на банката през октомври.

За момента банките са по-загрижени за сигурността на капиталите си, отколкото за възвръщаемостта. Ето защо страничните последици от подобна мярка не могат лесно да бъдат прогнозирани. Банките могат да са много изобретателни. Паван Уадхва от JPMorgan коментира, че цената за съхраняването на физически пари в сейф е много ниска.

Вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги предизвика мощна зелена вълна на пазарите, след като намекна за евентуално подновяване на програмата за изкупуване на облигации или предоставяне на допълнително дългосрочно финансиране за банковия сектор в евреозоната.

Ако тези думи бъдат подплатени с конкретни действия, напрежението в Европа ще спадне в много по-голяма степен, отколкото ако лихвените проценти бъдат манипулирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още