IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви ще са новата реалност при свиване на икономиките

Глобалните играчи в централното банкиране може би ще са по-склонни да въведат отрицателни лихви следващия път, когато икономиките им се насочат към спад

15:26 | 11.11.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Отрицателните лихви ще са новата реалност при свиване на икономиките

Някога недокосната територия на паричната политика изпраща едно послание – няма от какво да се страхуваме, пише Bloomberg.

Сега когато Швеция и Швейцария показаха, че отрицателният основен лихвен процент не води непременно до бягство към кеш, балони при активите или ограничения за банките, глобалните играчи в централното банкиране може би ще са по-склонни да въведат отрицателни лихвени проценти по кредитите следващия път, когато икономиките им се насочат към спад.

„Налице е голяма вероятност нетрадиционното да стане новото традиционно“, коментира ръководителят на валутната стратегия в Deutsche Bank Алън Ръскин.

Докато финансовите пазари се фокусират върху приближаващото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед), централните банкери и икономистите вече променят отношението си към отрицателните лихви.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е готов да намали още отрицателната ставка, по която таксува банките за това, че държат парите си при него за една нощ. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни също преосмисли виждането си и каза, че основният лихвен процент във Великобритания може да падне под 0,5%, колкото е сега, ако се наложи. Преди той се тревожеше, че по-големи понижения ще разстроят паричните пазари.

Същевременно миналата седмица президентът на Фед Джанет Йелън каза, че, „ако обстоятелствата се променят“, тогава „всичко, включително и отрицателните лихвени проценти, ще стоят на дневен ред“. Един от нейните колеги вече ги нагласи за следващата година.

Достигането до нови дълбини следващия път, когато икономиките се свият, би продължило примерите от последните няколко десетилетия, при които всеки един от върховете и спадовете на лихвите са били по-чести, ако не и по-ниски в сравнение с предходни бизнес цикли.

През 1984 г. президентът на Фед Пол Волкър повиши лихвата по федералните фондове до 11,75%, преди да я свали до 5,88% две години по-късно. За сравнение – при последната експанзия лихвата бе покачена до 5,75%, преди да бъде намалена до нулата.

Причините за модела включват успешното изтръгване на инфлацията от икономиките, които бяха тормозени от двуцифрени ценови ръстове в началото на 80-те години на миналия век. Спадът на волатилността отвори пред властите повече възможности да поддържат търсенето, а критиците биха казали – и балоните при активите.

Високите спестявания също изиграха своята роля, успоредно с твърдението, че нивото, при което инфлацията е стабилна, спада от десетилетия.

Целта на отрицателните лихви е да стимулира потреблението и кредитирането, като се таксуват спестителите и банките, които имат много свободни парични средства. Помага и това, че те водят до поевтиняване на валутите.

Основната лихва в Швеция е вече -0,35%, а тази в Швейцария - 0,75%. Депозитната лихва на ЕЦБ е -0,2% и може да бъде намалена още през декември, докато в Дания тя е -0,75%.

Централните банкери вече сигнализират, че когато повишат лихвите, ще го направят с по-малка степен в сравнение с последния път, като така ще се запази тенденцията за по-ниски върхове. Медианната оценка на членовете на Фед за лихвата по федералните фондове в дългосрочен план е за 3,5%. Карни пък говори за вдигане на лихвите „постепенно и бавно“.

Според Ръскин от Deutsche Bank водещите централни банки ще прибягват до отрицателни лихви и депозитната лихва на ЕЦБ скоро може да не стъпи на положителна територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Много си прав ,че се нарушават основни права тоест никой не може да ме задължи да имам банкова сметка но трябва да разграничим малко нещата защото безкешевото плащане е донякъде добро за осветляване на икономиката а отрицателните лихви са съвсем друга работа - кражба особено при влоговете ---Какво ти пречи "не светлата" икономика? На кого пречи тя... я се замисли? На двете страни на "тъмната сделка" - това никак не пречи! А на кого пречи... НА БАмКИТЕ ... и на никой друг!Революция ще има, да знаеш ... изчезне ли кеша! лоши времена идват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
повода е коментар 22 Почти половината от произведената в света храна се изхвърля на *** - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/Доклад на ООН показа, че хранителните отпадъци струва на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно - http://***.greentech.bg/archives/45822Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Трябва нова финан.система и устройство на света - ресурсно базирана и планирана екологична икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Реално винаги е така - освен при бартера.Ако аз ти обещая да произведа три кила мед и да ти ги дам след два месеца, а ти да произведеш 10 кг ябълки и да ми ги зазеш след четири месеца - това проблем ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Разбира се, че може. Ипотеки, лизинг на коли, покупка на хладилник на изплащане, телефон на "по-ниска" цена с абонамент. Почти всички сериозни компании работят с кредити.----НЕ може, и това вече стана очевадно! В природата няма физичен закон, при който от нищото се появява нещо и този фокус да продължава безкрайно!Нуждата е много субективно нещо--- точно така! Обаче това всячески (чрез реклами и внушения) се иска да се промени в обективно! Трябвало "да искаш" повече, щото видите ли - някой трябвло да печели от вашата самовнушена нужда!Даваш ли си ясна сметка, че на всичко това внушено търсене ДОЙДЕ КРАЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
> Мишо, бизнеса ще се "свие", защо е бил балонно раздут от "очеквания за бъдещето"! Не е ясно дали е "балонно" надут, като изключим недвижимите имоти в САЩ, Канада и много европейски държави. Ако всички балонно произвеждат повече стоки и услуги и имат увереността, че това ще продължава, тогава всички ще могат да разменят повече блага и да се по-богати.Балонът е нещо, което икономистите не могат ясно да дефинират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много си прав ,че се нарушават основни права тоест никой не може да ме задължи да имам банкова сметка но трябва да разграничим малко нещата защото безкешевото плащане е донякъде добро за осветляване на икономиката а отрицателните лихви са съвсем друга работа - кражба особено при влоговете Става въпрос за системна криза но ''те'' не искат да го признаят тоест искат да продължават да ограбват хората с отрицателните лихви ако банките са частни защото ако държавни лихвите може да се разглеждат като данък и да служат за обществени блага и т.н. Положението е много сериозно и може да се оправи но проблема е ,че над 95% от хората са неуки и нямат предства за какво става въпрос(какво им готвят) ,и затова пиша,преповтарям с цел да запозная повече хора а те още хора като геометр.прогресия за да има силно гражданско общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
Misho ILIEV
преди 8 години
> Не може да харчиш повече, отколкото имаш в джоба!Разбира се, че може. Ипотеки, лизинг на коли, покупка на хладилник на изплащане, телефон на "по-ниска" цена с абонамент. Почти всички сериозни компании работят с кредити.> Хората ще купуват, но ще купуват толкова, от колкото РЕАЛНО имат нужда! Нуждата е много субективно нещо. Аз имам нужда да купувам дънки Lee Cooper за около 80 евро. Едно време имах нужда от дънки за 20лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
> Точно в това се състои и измамата тип "QE"! QE представлява измама, защото разменя ниско ликвидни пари срещу високо ликвидни, от където идва и всъщност отрицателната лихва.. "QE" винаги се е правело, поне от началото на 20в. Но не в такива мащаби, които да доведат до излишни резерви и обикновено се е прави с краткосрочни ДЦК, а не с 10г. ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Мишо, бизнеса ще се "свие", защо е бил балонно раздут от "очеквания за бъдещето"! Кой го кара (примерно) баничаря да прави по 500 баници, ако реално му купуват по 200 ?Не може да произвеждаш повече, отколкото се търси! Не може да харчиш повече, отколкото имаш в джоба! Хората ще купуват, но ще купуват толкова, от колкото РЕАЛНО имат нужда! Това беше изкривено през последните 40 години в цял свят!И пак казвам - не съм си намерил парите на пътя, за да ги харча с лека ръка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Потребителят няма увереност в бъдещето. А също и инвеститорите. Двете са свързани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още