IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците за Драги от земята на отрицателните лихвени проценти

Дания намали лихвените проценти под нулата за пръв път през 2012 г., но дали това успя да подкрепи икономиката

08:07 | 22.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До не толкова отдавна идеята за лихвени проценти под нулата бе толкова невероятна, колкото и перспективата за безочлив магнат на недвижими имоти да се кандидатира за президент на САЩ, коментира Bloomberg.

Напоследък се водят дискусии дали лихвени проценти на депозитите под -0,20% е добър ход, когато се има предвид склерозиралата икономика на Европа.

Европейската централна банка (ЕЦБ) има повече политическа среща в четвъртък с поредни обсъждания за това как да се стимулира растежа. Намаляване на лихвените проценти е малко вероятно – Беноа Кьоре, член на управителния съвет на ЕЦБ, наскоро описа сегашното им ниво като „ефективната ниска граница“.

Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги и колегите му обаче решат да обсъдят това направление, може би е добре да се поучат от урока на Дания: отрицателните лихвени проценти не осигуряват бърза корекция.

Датската централна банка, чийто единствен мандат е да запази обвързването на кроната с еврото, за първи път намали лихвените проценти под нулата в средата на 2012 г., когато инвеститорите търсеха спасение от пика на дълговата криза в Европа. Ключовият лихвен процент по депозитите, който в момента е -0,75%, е предимно под нулата през този период. Според икономисти, анкетирани наскоро от Bloomberg, лихвените проценти ще продължат да са отрицателни и през 2017 г. Това обаче не значи, че те очакват след това лихвените проценти да бъдат повишени, а просто моделите им засега не продължават след този период.

Добрата новина

Един от основните уроци от Дания е, че банките не са склонни да таксуват клиентите си заради това, че държат парите им. Макар че някои от тях са увеличили таксите, „реалните лихвени проценти за хората всъщност никога не са или отрицателни“, казва Джеспер Рангвид, професор по финанси в Copenhagen Business School.

По тази причина датчаните не трупат пари в брой. Според Рангвид лихвените проценти ще трябва да се понижат до -10% преди хората да започнат да „изграждат свои собствени трезори“. Опитът в Швейцария и Швеция обаче показва друга страна на нещата.

Последна актуализация: 01:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
"... склерозиралата икономика на ЕВропа." ?! Като дете гедах, как едно куче си гони опашката и я лае. Струваше ми се много смешно и глупаво. Четейки днес какво се пише, ми се струва че е било тъжно и глупаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Mного тоЧно казано : паричната политика губи ефективността си, особено когато лихвените проценти са близо до нулата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още