IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експериментите на европейските централни банки

Въпросът е колко под нулата могат да паднат лихвените проценти в Европа и кога спадът ще спре

08:45 | 19.07.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Години наред банкерите на централните банки възприемаха нулевата долна граница на лихвените проценти за физическа бариера. Подобно на идеята, че температурите не могат да паднат под абсолютната нула, политиците смятаха, че не могат да наложат отрицателни лихви, тъй като вложителите просто ще изтеглят парите си и ще ги трупат в брой, коментира The Financial Times (FT).

След като рискът от дефлация обаче накара централните банки в еврозоната, Дания, Швеция и Швейцария да намалят лихвените си проценти до отрицателни стойности, въпросът вече не е дали това е възможно, а каква може да бъде най-ниската им стойност.

Критиците се опасяват, че безпрецедентният експеримент с отрицателни лихвени проценти може да има неоправдани странични ефекти, включително формирането на спекулативни балони на цените на акциите и дълбоки смущения във функционирането на банковата система.

Националната банка на Дания (DNB) беше първата централна банка в Европа, която реши да експериментира с отрицателни лихвени проценти след световната финансова криза. През юли 2012 г. DNB започна да взима по 0,2% от банките, които държат средствата си на депозит при нея – мярка, с която защити дългогодишния фиксиран курс между кроната и еврото.

Но експериментът придоби съвсем различно измерение в началото на тази година, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) започна програма за количествени улеснения, след като вече беше намалила лихвените проценти по депозитите до -0,2%. Това накара съседните централни банки да свалят собствените си лихвени проценти до отрицателни стойности, за да ограничат риска от големи входящи капиталови потоци.

През януари Швейцария свали лихвените си проценти по депозитите си до -0,75%, а през март Централната банка на Швеция, Riksbank, намали лихвените си проценти по репо сделките до -0,25%, след което в началото на юли ги понижи отново до -0,35%. DNB, която за кратък период бе повишила своите лихвени проценти по депозитите до положителни стойности, сега таксува банките с 0,75% върху излишните им резерви.

Икономистите твърдят, че възможността от отрицателни лихвени проценти възниква вследставие на разходите за съхраняване и гарантиране на парични средства в брой. Вложителите ще продължат да държат парите си в депозити, докато това все още е по-евтино от преместването им в трезор. Всъщност вложителите може да са готови да платят дори по-висока цена, тъй като е доста по-лесно да управляват парите си от банкова сметка, отколкото от трезор.

Докато банкерите от централните банки определят отрицателните лихвени проценти, базирайки се на икономически мотиви, съществуват политически лимити на подобна програма. Засега централните органи таксуват банките само за част от резервите им, което им позволява да защитят вложителите на дребно от допълнителни такси. Но колкото повече трябва да плащат банките, толкова по-малко склонни ще са те да пощадят по-малките си клиенти.

Никоя централна банка не иска да бъде първата институция, която ще наложи нов налог върху гражданите си“, казва Марвин Барт, европейски ръководител на валутната стратегия на Barclays.

На практика въпросът докъде може да стигне намаляването на лихвените проценти зависи от ефективността на съществуващите мерки за възстановяване на икономическия растеж и засилването на инфлацията.

Перспективите из континента обаче са доста различни. В Дания, където паричната политика на DNB цели да запази фиксирания курс между кроната и еврото, отрицателните лихвени проценти явно работят.

„Политиката е успешна и няма причина да вярваме, че лихвените проценти ще продължат да падат“, казва Стийн Босиан, главен икономист в Danske Bank. “Основният въпрос е кога централната банка ще започне да нормализира лихвените проценти, като според нашите прогнози това ще се случи през следващите от три до шест месеца“.

В по-различна ситуация е Националната банка на Швейцария (SNB), която тази година отново започна да купува чужда валута в опит да обезцени швейцарския франк, да стимулира износа и да вдигне инфлацията от нивото й от -1,2%.

„Инфлацията остава много слаба“, казва Мирия Кириаку, валутен стратег в Bank of America Merrill Lynch. “Вярваме, че SNB ще запази позицията си за момента, но ще остане нащрек и ще реагира, ако е нужно. Не е изключено лихвените проценти да паднат още по-ниско“.

В крайна сметка е възможно ЕЦБ да реши съдбата на паричните политики в тези малки съседни отворени икономики. Политиците във Франкфурт изключиха намаляването на лихвените проценти по депозитите под сегашните нива от -0,2% и заради добрия икономически растеж за първото тримесечие на годината анализаторите смятат, че няма да се наложи ЕЦБ да предприеме допълнителни действия.

Управителите на централната банка, както и вложителите в Швеция, Дания и Швейцария ще се надяват това наистина да е така и ЕЦБ да не продължи по същия път. Само това ще гарантира, че падането под нулата в Европа наистина е приключило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Дозата прави лекарството. Прекалено голямата ликвидност не е стимул за икономиката. Тя е убиец ! Всеки човек работи, печели, тича, но поне 8 часа в денонощието трябва да спи. Същото е с икономическия растеж. От трийсет години го държат буден с "лекарства". Проблемът на световната икономика накрая ще стане - погребение или кремация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Борса
преди 8 години
Кое е справедливо разпределение и кой ще го определя? И ако бизнесът не успее да реализира добавената стойност, а е на загуба, работниците ще участват ли в нея? Или е справедливо да се делят само печалбите? Само с Маркс не става. Дори и той не дава дефиниция за справедливо разпределение, а само мята някакви комунистически лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
аз нямам претенции ,че откривам Америка но тъй като съм чел и гледал много си позволявам да пиша като давам конкретни стратегии как да се избегнат катастрофите в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsРадвам се ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН е наясно Идеята ми е информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество което да следи и контролира политиците и процесите - затова пиша и преповтарям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
СИСТЕМАТА не работи, защото е изчерпана ... физически!За де си задвижи всичко, трябва НОВА ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА, различна от капиталистическата, която да започне да разпределя справедливо, създадената добавена стойност!Блокажа на системата е поради факта, че добавената стойност не се разпределя справедливо и тези, които дефакто я създават, НЕ участват в нейното разпределение. А като не участват в разпределението , не участват и в потреблението и, а като не участват в потреблението и - системата блокира! Блокажа на капитализма В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, е заложен в самият принцип на функционирането му. От 70-те години до сега, системата се поддържаше, чрез "икономика на кредитната карта", т.е. чрез балон, но това вече СВЪРШИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Знам идеите на Силвио Гезел но отрицателните лихви не са решение за сегашното положение и за юрид.лица става временно Прочети анализа за отрицателните лихви в коментар 1 и в коментар 2 и 3 съм обяснил тоест г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява и аз само го формулирам по-точно и стегнато За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и това не е само мое прозрение а на куп икономисти но някои още не го осъзнават тоест повечето Задавам си въпроса колко от финансовата олигархия го осъзнават и мисля ,че го осъзнават и сега се чудят какво да правят защото сами се хванаха в мрежите си и се изобличиха ,че системата не работи и затова 2013год. на научната конференция на МВФ проф.Лари Съмърс и нобелиста Пол Кругман предложиха отрицателни лихви и т.н. Няма мърдане или се взимат мерките които аз изброявам или настава хаос и войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Колкото по-вече поевтинее еврото ,толкова ще е по-добре за Европа ,иначе лихвитеса си лихви без тях не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Самолета няма да излети . Чакаме по - нетрадиционни мерки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 8 години
В баланса на банките тези вложения са в пасивите им и са със знак минус.Като сложим на минуса минус ПАСИВА се превръща в АКТИВ! ВЪПРОСА Е - защо се стига до тази ситуация?!ОТГОВОРА Е - защото тези държави и банките им се възприемат като ОСТРОВИ на стабилност в морето от срутени държавни структури и техните финансови системи.ЖИВЕЕМ В СИСТЕМА НА ТОТАЛЕН РАЗПАД НА ДЪРЖАВАВНОСТТА И ЛИШАВАНЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ОТ ПРАВОТО ДА КОНТРОЛИРА И РАЗПРЕДЕЛЯ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ. ДЪРЖАВИТЕ СА ФУНКЦИЯ ОТ ФИНАНСОВАТА СИСТЕМАДържавата поема ПАСИВИТЕ на тези наднационални ФИНАНСОВИ СТРУКТУРИ, които калкулират само печалби , но не и загуби. Тези финансови ПИРАМИДИ унищожават държавите и държавността!Те стоят над тях и налагат политиките над някакви уж "избрани" правителства.В ТОЗИ НОВ ФИНАНСОВ СВЕТОВЕН РЕД НЯМА МЯСТО ЗА ДЪРЖАВИ И ДЪРЖАВНОСТ!Това според вас добре ли е!ЗА МЕН ТОВА Е ФИНАНСОВО РОБСТВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
unicornblade
преди 8 години
Още преди 4 години писах в блога си, че трябва да се въведат отрицателни лихви. http://unicornblade.blog.bg/Това е линка. Чете се за 2 минути. После се чешеш по врата две недели. :) Шега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
tonibg
преди 8 години
Това с отрицателните лихви е пълна лудост , не знам къде си мислят, че ще му излезе края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още