IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулациите за нови стимули на ЕЦБ продължават да тласкат европейските акции

Появилата се информация, че 11 банки може да се провалят на стрес тестовете не беше достатъчна да уплаши инвеститорите

19:37 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулациите за нови стимули на ЕЦБ продължават да тласкат европейските акции

Европейските акции продължиха възхода си и по време на търговията в сряда на фона на спекулациите за допълнителни стимули за икономиката на еврозоната от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава WBP Online.

Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 затвори при 3 008,53 пункта с повишение от 0,57%. Германският DAX закова печалба от 0,60% на сто, финиширайки при 8 940,14 пункта.

В Париж CAC 40 напредна с 0,58% до 4 105, 09 пункта, докато британският показател FTSE 100 се изкачи с 0,43% и затвори сесията с 6 399,73 пункта.

Акциите на пазарния организатор Deutsche Boerse поскъпнаха с 2,60% до 52,86 евро за акция, докато компанията за комунални услуги увеличи пазарната си капитализация си 2,00% до 26,98 евро за акция.

От страната на губещите се оказа германският производител на софтуер SAP, чиито акции поевтиняха с 1,72% до 50,99 евро за акция.

Във вторник се появиха спекулации, че ЕЦБ обмисля покупки на корпоративни облигации на вторичния пазар, които окрилиха борсите. Според разпространената информация решението за подобен ход може да бъде взето до декември, а самите покупки да започнат в самото начало на следващата година.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Люк Коен заяви в сряда, че централната банка няма конкретни планове за подобни покупки и посочи, че е възможно този сценарий да бъде начин за намаляване на разходите на ЕЦБ за покупки на обезпечени облигации и обезпечени с активи ценни книжа.

Доброто настроение на инвеститорите беше помрачено донякъде от информацията на няколко неназовани източника, че има вероятност поне 11 банки да не издържат стрес тестовете на ЕЦБ, резултатите от които ще бъдат обявени тази неделя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още