IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 банки може да не издържат стрес тестовете на ЕЦБ

Според испанска агенция става въпрос за три гръцки, три италиански, два австрийски и по един кипърски, белгийски и португалски кредитори

12:54 | 22.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
11 банки може да не издържат стрес тестовете на ЕЦБ

Най-малко 11 банки от шест европейски страни вероятно няма да успеят да издържат няколкомесечните стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава испанската информационна агенция Efe, позовавайки се на няколко свои неназовани източника.

Според информацията на испанската агенция три банки от Гърция, три италиански кредитора и два от Австрия са сред тези, за които предварителните данни показват, че са се провалили на тестовете. Резултатите от стрес тестовете на 130 банки от еврозоната се очакват в неделя.

Източниците на Efe не дават подробности за това в какъв размер са капиталовите дупки при кредиторите. По думите им данните могат да бъдат ревизирани до последния момент.

След публикуването на новината еврото поевтинява леко спрямо щатски долар. Представители на ЕЦБ не бяха открити от Ройтерс за коментар.

Според Efe сред останалите проблемни кредитори са също кипърска банка и вероятно по един кредитор от Белгия и от Португалия.

Тестовете са структурирани по начин, по които да се види как банките ще се справят в различни икономически сценарии, включително неблагоприятни такива. ЕЦБ извършва проверка за това какво е състоянието на активите на най-големите банки в еврозоната, както и дали те имат достатъчно капитал, за да издържат на нова икономическа катастрофа с мащабите на кризата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
В европейските стрес тестове, няма тест при който централната банка, прокуратурата и правителството заедно се опитват да катурнат една банка! Ако имаше такъв тест вероятно нито една банка не би минала през него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Людени
преди 9 години
Ха ха ха .... а няколко Български ВЕЧЕ не издържаха на стрест-тестовете !!И колко още ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още