IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стажовете - извор на проблеми за пазара на труда в ЕС?

Стажовете на практика изместват постоянните работни места, стажантите масово работят без договори и възнаграждения

15:43 | 22.07.14 г.
Стажовете - извор на проблеми за пазара на труда в ЕС?

Стажовете изместват постоянните работни места и това се превръща във все по-голям проблем за Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Euractiv.com.

В момента около 4,5 млн. млади европейци са на стаж, сочат данни на Евробарометър. От тях близо две трети не получават възнаграждение, показват още данните. Останалите 40 на сто получават някакво възнаграждение, но повечето от анкетираните посочват, че не могат да си покрият разходите с тези пари.

Близо половината от участниците в проучването пък заявяват, че нямат сключен никакъв договор за времето на стажа, с който да се гарантират правата им.

В края на миналата седмица младежки организации организираха протест в центъра на Брюксел заради практиките по наемане на стажанти.

„Некачествените стажове са все по-сериозен проблем за Европа“, коментират от Европейския младежки форум. „Повечето стажове изобщо не са фокусирани върху знанията, а заместват реалните работни места“, допълват от организацията, като подчертават, че от ситуацията се възползват и частни компании, и публични институции.

Според организацията стажовете в Европа трябва да се заплащат, като възнаграждението не трябва да е под линията на бедност.

Еврокомисарят по въпросите на образованието Андрула Василиу коментира пред изданието, че подкрепя инициативата и припомня, че Съветът на ЕС е приел препоръки към работодателите, наемащи стажанти. Те обаче не са задължителни за прилагане и не могат да задължат работодателите да плащат на стажантите и да им осигурят социална подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още