IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sunday Telegraph: Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро за Brexit

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността

12:59 | 06.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от Европейския съюз, съобщава в. Sunday Telegraph, като се позовава на трима анонимни източници, запознати със стратегията за преговори.

Според вестника Лондон е готов да плати тази сума единствено като част от по-обща сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС, предаде Ройтерс.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен напредък по уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение.

"Знаем, че позицията (на ЕС) е 60 млрд. евро, но в действителност основната сума е 50 млрд. евро. Нашата позиция е за 30 млрд., но приемливата сума е 40 млрд. евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение", цитира вестникът "високопоставен източник от правителството" в Лондон.

Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 млрд. и максимум 40 млрд. евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей е склонна да плати "над 30 млрд. евро".

Британското министерство по въпросите на Brexit е отказало да коментира съобщението на вестника, отбелязва Ройтерс. Засега Великобритания не е обявявала официално какви средства би платила.

Британският министър по въпросите за Brexit Дейвид Дейвис заяви на 20 юли, че Великобритания ще спази задълженията си към ЕС, но отказа да потвърди дали това би означавало нетни плащания от страна на Великобритания.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че ЕС може „да си гледа работата“, ако иска да „изнудва“ със сметката, но други министри възприемат по-мек тон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още