IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС приключиха втория кръг от преговорите без особен напредък

Мишел Барние настоя за повече яснота по позициите на Великобритания в преговорите около Brexit

17:03 | 20.07.17 г.
<p>
	Дейвид Дейвис (вляво) и Мишел Барние. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Дейвис (вляво) и Мишел Барние. Снимка: Ройтерс

Великобритания трябва да изясни позицията си по сметката за развода с Европейския съюз, преди да започне договарянето на търговска сделка, заяви главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние.

Той каза още, че иска по-голяма яснота от Великобритания относно правата на гражданите и общата граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, съобщава ВВС.

Британският министър за Brexit Дейвид Дейвис заяви, че разговорите по сметката са били „трудни“, но има много причини да остане „положително“ настроен като цяло.

Двамата преговарящи говориха на обща пресконференция след втория кръг обсъждания.

Искаме тази яснота по финансовата сметка, по правата на гражданите, по Ирландия – с две ключови точки по общата зона за пътуване и Споразумението от Разпети петък – и по останалите въпроси за раздялата. Опитът от тази седмица ни показа, че постигаме по-добър напредък по теми, където съответните ни позиции са ясни“, заяви Барние.

Той каза, че има сфери, в които е постигнат известен напредък, като те са основно свързани с това как британците, живеещи в чужбина, и гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъдат третирани след Brexit.

Той обаче заяви, че Брюксел вярва, че правата на гражданите трябва да бъдат подкрепени от Европейския съд – нещо, което министър-председателят Тереза Мей отхвърли като вариант.

Има и несъгласие по „правата на бъдещите членове на семействата или износа на определени социални придобивки“, добави той.

Според Барние ЕС не е готов на компромис в преговорите, докато Великобритания не приеме финансовите задължения.

„Знам, че трябва да се правят компромиси в преговорите, но още не сме стигнали дотам. Трябва да кажа, и смятам, че бях много ясен и прозрачен за това, има неща, които са неделими от други“, заяви още Барние.

„Става въпрос за финансовата сметка, нека бъдем много ясни. Искаме яснота по това, защото трябва да можем да поработим още, докато стигнем до сфери на компромис“.

Дейвис пък заяви, че „и двете трани] разпознаваме важността да определим задълженията, които имаме една към друга, както правно, така и в духа на взаимното сътрудничество“.

Той добави: „Имахме трудни, но конструктивни разговори тази седмица. Ясно е, че има много още за обсъждане и допълнителна работа, преди да можем да намерим решение. В крайна сметка достигането на решение ще изисква гъвкавост и от двете страни“.

Дейвис каза на пресконференцията в Брюксел, че Великобритания може „да се справи“, ако се наложи да се оттегли от „наказателна“ търговска сделка с ЕС. Той обаче добави: „Никой не очаква наказателна сделка. Мишел и аз се стремим към добра сделка“.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че ЕС може „да си гледа работата“, ако иска да „изнудва“ със сметката, но други министри възприемат по-мек тон. Източници на ВВС казват, че сметката може да е между 30 и 50 млрд. евро.

ЕС заяви, че няма да започне преговори по бъдещото търговско споразумение, докато не види достатъчен напредък по въпросите около Brexit.

Двете страни се срещат за по 4 дни всеки месец, за да достигнат до решение на преговорните въпроси, като следващата среща ще е в края на август.

Всичко по темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още