IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Brexit ще стане закон до няколко дни

Очаква се кралицата да даде своето одобрение, което е последната стъпка преди активиране на член 50

17:18 | 14.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обяви, че Brexit ще се превърне в закон „ в следващите дни“, като заяви готовност да започне преговори за излизането от Европейския съюз (ЕС) преди края на месеца, съобщава Bloomberg.

След като законопроектът беше окончателно одобрен от парламента късно снощи, законодателството изисква одобрението на кралица Елизабет II като последна стъпка. То може да бъде получено още днес и ще бъде обявено от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу в Лондон.

Пред депутати днес Мей заяви, че "преди края на този месец" ще уведоми парламента кога ще бъде активиран официално член 50, за да започне "процесът, чрез който Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз".

Досега Тереза Мей е дала малко сведения за стратегията си в преговорите с Брюксел, но тя има списък с претенции: запазване на свободната търговия и сътрудничеството в сигурността, възвръщане на националния контрол върху имиграцията и възстановяване на суверенитета върху британското законодателство. От централата на ЕС възразяват срещу тези искания, пише БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В речта си днес премиерът на Великобритания окачестви като "неправилно" произвеждането на референдум в Северна Ирландия за отделянето на тази област от Великобритания. В понеделник най-голямата ирландска националистическа партия "Шин Фейн" призова за такъв референдум "възможно най-скоро". 

От референдума за Brexit, в който мнозинството северноирландци гласуваха за оставане в ЕС, "Шин Фейн" редовно призовава за референдум за отделянето на Северна Ирландия от Великобритания и присъединяването ѝ към Република Ирландия.

"Не е правилно на този етап да има гласуване за границата", каза Тереза Мей пред парламента в Лондон. Тя добави, че политическите партии в Северна Ирландия трябва вместо това да се съсредоточат върху постигането на споразумение за споделяне на властта в самоуправлението на тази територия.

Говорител на Мей каза още, че нейното правителство ще изпълни ангажимента си към регионалното правителство в Шотландия да го приобщи към процеса на преговорите с ЕС за Brexit. Вчера шотландският първи министър Никола Стърджън призова за нов референдум за независимост на Шотландия.

Преди по-малко от две години в Шотландия се състоя референдум за независимост, в който мнозинството от хората гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Великобритания със сигурност върви към твърд Брексит Жалко -ще загуби от тово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още