IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент окончателно одобри стартирането на Brexit

Камарата на лордовете реши да не блокира специалното законодателство с нови изисквания

08:49 | 14.03.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Великобритания получи окончателно одобрение от парламента за стартиране на процедурата по напускане на Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

След като късно снощи Камарата на общините прие законопроекта, с който упълномощава министър-председателя Тереза Мей да активира чл. 50 от Договора за Лисабон, който урежда напускането на ЕС, Камарата на лордовете също одобри текстовете часове по-късно.

Камарата на общините също така не прие двете поправки на Камарата на лордовете отпреди седмица, според които на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и парламентарно гласуване на крайното споразумение за Brexit. Камарата на лордовете реши да не блокира закона и да се съгласи с решението.

Непосредствено след приемането на закона британският паунд поевтиня с 0,1% до 1,2208 долара. Тази сутрин лирата се търгува около ниво от 1,2203 долара. Вчера паундът скочи с 0,36%, след като премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви, че ще инициира законовата процедура за провеждането на втори референдум за независимост на Шотландия.

Най-голямата партия в Северна Ирландия също настоява за отделяне от Великобритания заради напускането на ЕС.

Сега остава премиерът на Великобритания Тереза Мей да реши кога ще активира чл. 50. Плановете на правителството са това да стане до края на този месец.

„Намираме се на прага на най-важните преговори за страната ни от едно поколение насам“, коментира министърът за Brexit Дейвид Дейвис в изявление, след като парламентът одобри закона.

Според публикации в медиите преговорите с ЕС ще бъдат официално стартирани още днес. Говорителят на Мей обаче отрече спекулациите.

Досега британският премиер не е разкрила кой знае каква част от стратегията си за преговорите с Брюксел. Лондон сигнализира, че е готов на някои компромиси в замяна на сътрудничество с ЕС, но се подготвя за тежък сблъсък с блока и евентуално блокиране на споразумението за напускане.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
Видяхте какво се случи с паунда тази нощ Но това е нищо Ще видите какво се случва когато Тереза Мей подаде официално молбаза напускане на Е С Паунд -долар под 1.10 и близък хоризонт за паритет Англичаните ще гледат общия европеиски пазар през крив макарон както пише един известен вестник някаде от Анадола или Азия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още