IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция оспори цената на руския газ пред арбитраж

Турската газова компания Botas се оплака, че няма подписан договор за отстъпка в цената на газа на "Газпром"

14:03 | 27.10.15 г. 3
Турция оспори цената на руския газ пред арбитраж

Турската газова компания Botas е завела иск пред международен арбитраж срещу „Газпром”, оспорвайки цената на природния газ, предаде руската информационна агенция ТАСС.

За подадената жалба е съобщило Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция. Жалбоподател е държавната газова компания, а основанието за внасянето на иска е записано в договора за доставка на газ, подписан между двете страни на 29 декември 2014 година.

През 2014 година Botas е поискала писмено от „Газпром Експорт” намаление на цената на природния газ, уточняват от компанията.

„В резултат от преговорите беше постигната договореност за намаляване на цените и размера на отстъпката, която започна да действа от 29 декември 2014 година. До изтичане на шестмесечния срока на разглежданото споразумение - 29 юни 2015 година, Botas не се е обърнала към арбитраж за преразглеждане на цените. Необходимите документи, в които бяха сключени постигнатите по-рано договорености, така и не бяха подписани”, се казва още в изявление на турската компания.

На 31 юли руският енергиен министър Александър Новак посочи, че „Газпром” и Botas са постигнали споразумение за отстъпка в цената на природния газ от 10,25 на сто. Той обаче призна, че никакви договори за тази отстъпка не са подписани.

Руските медии от месеци коментират, че липсата на договорки за цената на природния газ и основно за намалението, което да ползва турската страна, спират развитието на „Турски поток”.

Днес представител на „Газпром” Сергей Куприянов е потвърдил, че в договора с Botas е предвидена възможността компанията да се обърне към арбитраж, за да оспори цената на природния газ. Искът на Турция е подаден на 26 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
..Горанов и Борисов са руски шпиони, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Горката Русия.Отвсякъде е заобиколена от бясни акули с икономически претенции.Господ им върна на руснаците заплатата за гадните номера, с които ни заробват толкова много години.Дано обаче не и писне на русията та да извика серьожа със шашките за да почне да поразрежда акулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Чичо Манчо
преди 8 години
Така се прави, не със сладки приказки през медиите...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още