IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туск: "Северен поток" 2 ще повиши зависимостта на Европа от руски газ

Трябва да се оценят и ефектите от спирането на транзита през Украйна за държави като България и Италия, посочи председателят на Европейския съвет

17:40 | 18.12.15 г. 8
Туск: "Северен поток" 2 ще повиши зависимостта на Европа от руски газ

„Северен поток“ 2 не бива да бъде изграждан, защото той ще повиши зависимостта на Европа от един доставчик на природен газ и ще концентрира 80% от руския газ, внасян в ЕС. Този коментар направи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на заседанието на лидерите на общността.

Изграждането на съоръжението беше коментирано по време на Съвета. Заключението е, че всички нови инфраструктурни проекти трябва да отговарят на европейското законодателство и по-точно на изискванията в Третия либерализационен пакет. Нещо повече – те трябва да намаляват зависимостта от един доставчик и от един маршрут, допълни още Туск.

„Северен поток“ 2 ще доведе до господстващо положение на Газпром на германския газов пазар с дял от над 60%“, допълни още председателят на Европейския съвет. Не бива да се подценява и че газопроводът може да доведе до спиране на транзита през Украйна и така да увреди интересите на държави като Италия и България, посочи още Туск. 

Той не смята, че проектът ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ в ЕС, нито намалява енергийната зависимост на общността.

Европейската комисия трябва да направи оценка за техническите и правните аспекти на проекта и дали той е в изпълнение на европейските цели, обясни още Доналд Туск.

По време на Европейския съвет е било обсъдено и развитието на енергетиката като цяло. Всички проекти трябва да отговарят на целите на Енергийния съюз и да отговарят на европейското законодателство, са решили още лидерите на общността. „Това е ясното условие за получаване на подкрепа от институциите в ЕС и която и да е държава от ЕС - било то политическа, правна или финансова“, заяви още Туск в пресконференцията след заседанието на Съвета. 

В първия ден от срещата си лидерите от ЕС обсъдиха идеята за нова гранична служба, която да укрепи защитата на външните граници на общността. Въпреки предварително заявеното несъгласие от някои държави в ЕС предложението беше възприето и ще бъде придвижено по "бързата процедура", уточни снощи Туск. Това означава, че конкретно решение може да се очаква в рамките на шест месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Когато избухва Първата Световна война, Германия и Русия са в идеални икономически взаимоотношения. Бисмарк завещава на германския народ да поддържа добри отношения с Русия!Кой и защо "разпърдява" гърнето?На кого не му харесва силна Европа и силна Русия! А да видим , колко ще се досетят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Укропските политици увеличиха 3 ПЪТИ цената на газта за населението защото била "несправедливо ниска". Плюят постоянно по Русия и избиват руското население на украинска територия. Буквално лишиха цялия полуостров Крим от ток. Крадат здраво от транзитираната газ. Цената им беше наполовина на българската, и руснаците им предложиха още 10% отстъпка (за зимата) и тея екземпляр обявиха мораториум по плащанията КЪМ РУСИЯ. Т.е. те ще плащат на който имат да плащат, ама на руснаците няма да дават пари. Е няма такъв гьонсуратлък... И нашите политици (че и европейските) се грижат за трансферните такси на тея смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Я виж тук http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5088321
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Ivan.r
преди 8 години
Каквоооооооо??? Дайте един линк да прочета, това запали интереса ми! 10/10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
...целият зор е да се запази Украйна ,като транзитна страна на газ от Русия.Хохлите са "вързали кънките" и сега,но ако им пресъхне и тръбата ......"гевречетата" от Нюланд ще се окажат напразно раздадени !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
panther
преди 8 години
Трябва да пристроим една централа на говежди тор към парламента, барем има някаква полза от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Ние българите намаляваме зависимостта си от руския газ като строим централи с биомаса, ползващи говежди тор. Според мен германците може да се поучат от нашия опит и дажа ние можем да им продаваме енергията от нашите нови био централи и така да се измъкнем от кризата и да стимулираме растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още