IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Позицията ни за "Южен поток" и за "Северен поток" е една и съща

Брюксел е уведомен за разширението на "Северен поток" едва от седмица

15:39 | 11.09.15 г.
ЕК: Позицията ни за "Южен поток" и за "Северен поток" е една и съща

Няма разлика в позицията на Европейската комисия към двата проекта на Русия за доставка на природен газ в Европа - „Северен поток“ и „Южен поток“. В това увери говорителят на ЕК Ана Кайса Итконен по време на редовния обеден брифинг в Брюксел.

Нейният коментар беше по повод подписването на споразумението за изграждането на „Северен поток“ 2. И новият газопровод, и „Южен поток“ трябва да спазват всички европейски закони, категорична беше още тя.

„По отношение на „Южен поток“ Русия не беше съгласна да приложи европейското законодателство – Третия енергиен пакет и правилата за конкуренцията“, припомни Ана Кайса Итконен.

За разлика от този проект, първият „Северен поток“, изграден през 2011 година, е в съзвучие с европейските правила, каза тя, но допълни, че още не се знаят плановете за третата и четвъртата тръба по проекта, което реално представлява „Северен поток“ 2. Но тази етап обаче има заявки, че и новият проект ще бъде изграден в изпълнение на законите на ЕС.

Говорителят потвърди, че Брюксел е бил уведомен от Русия за създаването на поредния газов проект преди седмица и становище по казуса с него ще има едва след като чиновниците се запознаят по-подробно с плановете на руската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още