IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания повиши прогнозите за икономиката си преди Brexit

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че се очаква британската икономика да се разрасне с 2% през 2017 г.

17:39 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд обяви в сряда, че заемите, които правителството ще вземе през следващите години, ще бъдат по-ниски от очакванията през ноември. Пред парламента днес той представи последните официални прогнози, които показват, че икономиката ще се разрасне силно тази година, преди да се забави през 2018 г., съобщава Wall Street Journal.

В годишното си изявление за бюджета пред парламента Хамънд заяви, че се очаква британската икономика да се разрасне с 2% през 2017 г. - по-бърз темп от очакванията за 1,4% от ноември. Растежът ще се забави до 1,6% през 2018 г., преди внимателно да се ускори през следващата година, каза той.

Новите прогнози бяха представени, докато министър-председателят Тереза Мей се подготвя официално да започне разговорите за раздялата с ЕС преди края на март. Очаква се преговорите да отнемат две години.

Хамънд каза, че прогнозите от Службата за бюджетна отговорност (OBR) – британският независим фискален орган, показват, че държавните заеми през фискалните години до края на март 2022 г. ще бъдат с 23,9 млрд. паунда (29 млрд. долара) по-малко от смятаното през ноември, достигайки 209,6 млрд. паунда.

Хамънд се противопоставя на призивите за допълнителни публични разходи, заявявайки, че възнамерява да направи публичните финанси устойчиви, за да гарантира, че икономиката може да устои на икономическите изненади.

„Докато започваме преговорите за излизане от Европейския съюз, този бюджет придвижва напред нашия план, с който да подготвим Великобритания за по-светло бъдеще. Той осигурява силна и стабилна платформа за тези преговори“, каза той, добавяйки, че „няма място за самодоволство“.

„Докато се подготвяме за нашето бъдеще извън ЕС, не можем да лежим на стари лаври“, каза той.

„Трябва да се фокусираме безкомпромисно да запазим Великобритания на върха на глобалната икономика“, каза още Хамънд, цитиран от Ройтерс. „Дефицитът е нисък, но дългът все още е твърде висок. Заетостта е висока, но производителността остава упорито ниска“.

Бюджетният дефицит за текущата финансова година според оценките ще спадне до 51,7 млрд. паунда, което е под прогнозата за 68,2 млрд. паунда от ноември. Общият дефицит за петте финансови години от 2016/2017 до 2020/2021 г. ще бъде 192,8 млрд. паунда спрямо прогнозите от ноември за 216,3 млрд. паунда.

Заетостта ще продължи да расте през всяка година от прогнозата, каза Хамънд, цитирайки оценки на OBR.

Министърът обяви няколко значителни мерки. Планира се помощ за малките търговци, ударени от повишаването на данъците върху недвижимото имущество - въпрос, който неведнъж е бил повдиган от партията на консерваторите на самия Хамънд. Мерките включват още ограничения върху такси, отстъпки за 90% от пъбовете и фонд на стойност 30 млн. паунда за местните правителства, с който да се помогне на най-тежко засегнатите фирми.

В отговор на лобирането на консерватори и лейбъристи Хамънд се ангажира с допълнителни 2 млрд. паунда за период от три години за социална помощ. Така ще се отнеме от натиска върху държавното здравеопазване, като се позволи на по-възрастните пациенти да напускат болниците.

Финансови средства са заделени и за училища и техническо обучение, а допълнително финансиране ще бъде насочено и за иновациите, като част от мерките за засилване на производителността, каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още