IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският кабинет се сблъсква с още една пречка пред Brexit

Камарата на лордовете прие споразумението за напускане на ЕС да бъде одобрено от парламента преди разискването му в ЕП

22:18 | 07.03.17 г.
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Горната камара на британския парламент (Камарата на лордовете) прие днес законодателите да получат повече правомощия да отхвърлят окончателните условия за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Така членовете на парламента отхвърлиха апела на правителството парламентът да не спъва преговорите, предава Ройтерс.

С това гласуване в закона за Brexit, който дава право на премиера Тереза Мей да започне преговори за излизане от ЕС, се добавя допълнително условие. Според новото изискване британският парламент трябва да одобри споразумението за напускане на блока преди то да бъде разисквано от Европейския парламент (ЕП) или, ако преговорите се провалят, законодателите да гласуват решение за напускане без споразумение.

Правителството на Острова вече обеща на парламента той да гласува окончателното споразумение. Лондон обаче смята, че ограничаването на възможността Тереза Мей да се оттегли от преговорите може да насърчи ЕС да предложи лоша сделка с надежда законодателите да я отхвърлят и евентуално да спрат Brexit.

Министрите ще се опитат да отменят промените в законопроекта преди те да добият силата на закон.

Днешното гласуване е втората допълнителна пречка за Мей, след като правителството й понесе удар с внесената по-рано в законопроекта поправка за защита на правата на гражданите от ЕС, живеещи във Великобритания. Сега министър-председателят ще трябва да върне законопроекта в Камарата на общините, отбелязва ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още