IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания възстановява предизборната кампания в сянката на смъртоносните атаки

Според премиера Тереза Мей насилието не може да наруши демократичния процес в страната

11:51 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След смъртоносната атака на Лондон бридж британският премиер Тереза Мей възобнови предизборната си кампания в понеделник, само три дни преди предсрочните избори на Острова, пише Ройтерс.

След нападението, при което загинаха 7 души, а ранените достигат около 50, Мей заяви, че Великобритания трябва да е по-категорична в премахването на ислямисткия екстремизъм.

След третата терористична атака във Великобритания за по-малко от три месеца британският премиер обяви, че изборите в четвъртък ще се проведат. Тя заяви още, че Великобритания е твърде толерантна към екстремизма.

„Никога няма да позволим насилието да наруши демократичния процес“, заяви тя. „Ислямската държава“, която губи територии в Сирия и Ирак заради офанзива, подкрепяна от ръководената от САЩ коалиция, пое отговорност за нападението. 

Ислямистките екстремисти извършиха през последните две години десетки смъртоносни атентати в Европа, Русия, Близкия изток, Африка, Азия и САЩ, припомня Ройтерс.

В сянката на нападенията

Все още не е ясно какво ще бъде отражението на атаките на Острова върху изборите, макар че въпросът за сигурността беше сред основните в кампанията. Тя беше спряна за няколко дни, след като атентатор самоубиец се взриви на концерта на Ариана Гранде в Манчестър. След нападението загинаха 22 души, основно деца.

Резултатите от анкети показват, че консервативната партия изживява истински колапс през последните седмици. Докато всички британски изследователи са единодушни, че Мей ще спечели вота в четвъртък, очакванията за това колко голяма ще бъде победата й са крайно различни – като започнем от убедителна победа и стигнем до неубедителна преднина без шанс за мнозинство.

Някои проучвания сочат, че резултатите могат да бъдат близки и дори да хвърлят Великобритания в политическа безизходица непосредствено преди стартирането на официалните разговори за Brexit с Европейския съюз (ЕС) да започнат на 19 юни.

Британската сигурност

Мей свика предсрочните избори в опит да засили позициите си в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, за да спечели повече време за справяне с влиянието на „развода“, както и за да засили сцеплението си с Консервативната партия.

Ако тя не успее да надмине мнозинството, което Дейвид Камерън спечели през 2015 г., нейната предизборна кампания ще се провали, а властта й ще бъде подкопана както вътре в редиците на консервативната партия, така и в преговорите с 27-те страни от ЕС.

Мей заяви, че поредицата от атаки не са свързани една с друга от гледна точка на планиране и изпълнение, но са вдъхновени от това, което тя нарече „единна, зла идеология на ислямския екстремизъм“.

Като бивш министър на вътрешните работи от 2010 до 2016 г. докладът на Мей за сигурността също е подложен на проверка.

Опозиционният лидер от лейбъристката партия Джеръми Корбин разкритикува британския премиер за намаляването на броя на полицейските служители - мярка, която тя одобри по време на мандата ѝ във вътрешното министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още