IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей поиска промени в законите срещу тероризма във Великобритания

Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, посочи британският премиер

13:49 | 04.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон, че е нужна реформа на антитерористичното законодателство във Великобритания.

Според премиера на Обединеното кралство трябва да се въведат по-строги наказания, а интернет трябва да престане да бъде безопасно място за терористи, предаде The Guardian, цитиран от агенция Фокус.

„Това е третата терористична атака във Великобритания за последните три месеца, след нападението в Уестминстър и в Манчестър“, заяви Тереза Мей. Тя посочи, че вижда нов стил на нападения: „Хората се копират помежду си“.

Нещата трябва да се променят по четири важни начина, заяви Мей.

“На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят. 

„На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори“, добави тя.

„На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей.

Предсрочните парламентарни избори във Великобритания остават на 8 юни въпреки вчерашния атентат в столицата Лондон, каза още премиерът Тереза Мей, цитирана от световните агенции и БТА. В реч от своята канцелария на "Даунинг стрийт" 10, предавана на живо по телевизията, Мей каза, че предизборната кампания ще бъде възобновена утре.

По-рано днес в. „Дейли телеграф“ съобщи, че британските политици са подложени на натиск да отложат предсрочните парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат на 8 юни.

Последните три атентата във Великобритания не са свързани, но показват, че страната е изправена пред нова заплаха, при която нападателите се копират взаимно, подчерта премиерът в речта си.

Мей обърна внимание, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта. 

Датата на насрочените за 8 юни парламентарни избори във Великобритания не може да бъде сменена без промени в закона, заяви и министърът за Brexit Дейвид Дейвис в интервю за BBC, предава Ройтерс.

Парламентът е разпуснат, така че няма кой да гласува промени, добави Дейвис, запитан дали изборите трябва да бъдат пренасрочени след снощната терористична атака в Лондон. Той добави, че не знае дали целта на нападателите е била да разстроят изборния процес.

Министърът каза по повод обявеното решение на политическите партии да прекъснат предизборната си кампания заради нападението, че това прекъсване ще е кратко, само за днес.
Популистката Партия за независимост на Обединеното кралство обаче отказва да прекъсне кампанията си, защото "такава е целта на екстремистите - да разстроят демократичния процес". Това написа в Туитър лидерът на ЮКИП Пол Нътъл.

ЕС изразява солидарност с Лондон след снощното терористично нападение, заяви върховният представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, съобщиха информационните агенции.

"Ние сме с Лондон - този жив, открит и живописен град, който всички обичаме", написа Могерини в Туитър.

Съболезнования на народа и властите на Великобритания изказаха също председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейски парламент Антонио Таяни.

Италия изразява солидарност с Лондон и е за обща борба с тероризма, пише в Туитър премиерът Паоло Джентилони и подчертава, че цяла Италия скърби заедно с британския народ.

В телеграма до британския премиер Тереза Мей руският президент Владимир Путин е написал, че "това престъпление е потресаващо със своята жестокост и цинизъм" и изразява увереност, че отговорът на станалото трябва да бъде увеличаването на съвместните действия в борбата със силите на терора в целия свят.

Осъждаме остро поредното варварско нападение срещу мирни граждани. България стои редом с Великобритания в борбата с тероризма, написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа Туитър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Да но ще продължаваш ли да говориш английски и трябва ли след март 2019 работния език в ЕП да е пак същия островен диалект???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 6 години
Тяхна си работа. В момента се договаря брекзит. Предвижданията ми са следните- 10 години след реалното излизане на ю.к. от ЕС, великобритания вече ще се нарича великоислямия. Това не ме засяга за в бъдеще. Засяга ме до момента, в който фактически тази държава е член на ЕС - т.е. до март 2019г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Lucifer
преди 6 години
Ами вероятно кмета на Лондон Садик Кан като казва след 7 убити и още над 50 пострадали "спокойно, няма причина да се притеснявате", вероятно е имал в предвид някоя точка и алинея на закона от шериата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
юрист
преди 6 години
Имам въпрос към мисис мей- защо твоята държава допусна съществуването на над 80 ислямски ШЕРИАТСКИ съдилища на своя територия? Защо допуснахте такова нещо в стара Европа- признаването за официална на НЕЗАКОННА правна религиозна система, действаща паралелно с британската законна правна система и с британското комън лоу?http://legalworld.bg/15714.sheriatyt-veche-e-chast-ot-britanskoto-pravorazdavane.html Шериатът вече е част от британското правораздаване 26 август 2009... ТОВА е коренът на злото, защото аланглетата НЕ ОСЪЗНАВАТЕ, че едновременното съществуване на две противоположни правни системи - светска и религиозна, върху една и съща държавна територия и върху едно и също население ,води до РАЗПАД на държавността, сигурността и правото на тази държава. Сами сте си виновни- сега сами се оправяйте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Тоя "терористичен акт", да не е като тоя терористичен акт у Манчестъра .... хахаха хахах ей тия с тва снимане на филми са тотално откачили .... :)))https://***.youtube.com/watch?v=0csHxiWaEto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
В Лондон вече англичани почти няма. Този град е колония на пакистанци, афганистанци и всякакви др. човеконеподобни ***. А иначе българи, румънци, поляци не искат. Но вече кой иска да работи за англичаните????....лицемери....заслужават си всичко, което сами са си пожелали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Първо да спрат прилива на потенциални терористи и тогава да мислят да ограничават заразата отвътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още