IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей обяви предсрочни парламентарни избори на 8 юни

Премиерът заяви, че Великобритания има нужда от сигурност, стабилност и силно лидерство след референдума за Brexit

13:26 | 18.04.17 г. 2
<p>
	<em>Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обяви, че планира да проведе предсрочни парламентарни избори на 8 юни. Вотът ще е за долната камара на парламента (Камарата на общините), съобщи BBC, позовавайки се на извънредното изказване на Мей във вторник.

Премиерът заяви, че Великобритания има нужда от сигурност, стабилност и силно лидерство след референдума, на който мнозинството от населението реши страната да излезе от Европейския съюз. До решението се е стигнало след среща на кабинета.

Според New York Times Мей залага, че гласоподавателите ще дадат силен мандат на Консерваторите, докато правителството договаря условията по напускане на съюза.

Социологическите проучвания показват, че популярността на торите е с 20 процентни пункта по-висока от тази на опозиционните лейбъристи, а редовните избори са чак през 2020 г., посочва Bloomberg.

"Трябва да има единство тук в Уестминстър, а не разединение", каза Мей пред Даунинг стрийт 10. "Страната се обединява, но не и Уестминстър. Разцепление в парламента ще навреди на способността на правителството да извлече успех от Brexit", допълни тя.

След изявлението на Мей британският паунд обърна низходящата посока и заличи спада спрямо американския долар, предаде Bloomberg. Паундът бележеше спад от 0,4 на сто преди неочакваното изказване на премиера.

Британската валута поевтинява с около 15% спрямо долара след решението на референдума през юни Великобритания да напусне Европейския съюз.

Паундът поскъпва с 0,1% до 1,2576 долара към 13:13 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 6 години
При толкова объркана и несигурна политика, изпълнена с дрязги, не мога да схвана на какво отгоре пък им поскъпва валутата?Такова движение е логично само ако вземат, че гласуват за лейбъристите, които да отменят Брекзит. А Корбин явно не е зацепил все още - при това близо година сред референдума, че не става за лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
boyanpa
преди 6 години
20 пункта е смазваща разлика, ако е вярна! Колко е - 45 на 25?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още