IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР: Зависимостта на ЕС от вноса на природен газ ще продължава да расте

Въпреки усилията на европейските власти Русия ще продължи да внася 30% от нуждите на общността от природен газ

16:38 | 27.03.15 г. 2
ВР: Зависимостта на ЕС от вноса на природен газ ще продължава да расте

Зависимостта на Европейския съюз от внос на природен газ ще продължава да расте през следващите две десетилетия – в момента общността внася 50% от потребявания газ, а до 2035 година този дял ще се повиши до 2/3. Русия пък ще продължава да доставя около 30% от нужното количество газ за ЕС.

Тази лоша за европейските власти прогноза направи главният икономист на петролната компания  BP Спенсър Дейл, цитиран от Reuters. От месеци ЕС се опитва да намери начин да намали зависимостта на общността от вноса на газ, особено на суровината, идваща от Русия.

През годините местният добив в Европа ще намалява и той ще бъде компенсиран от вноса на суровина от Иран и Ирак. Това вече е ясна диверсификация на източниците, но в същото време Русия ще продължава да внася 30% от нужния на европейците газ, допълни още Дейл.

Прогнозата на петролната компания сочи, че до 2035 година ЕС ще остане световен лидер по производство на енергия от възобновяеми източници. През 2030 година зелената енергия ще има дял от около 27% от общото потребление, спрямо 20% през 2020 година. Това обаче няма да е достатъчно за намаляване на нуждата от природен газ. 

Русия има готовност да увеличи добива на природен газ, стана ясно от думите на руския енергиен министър Александър Новак в началото на март. Плановете са до 2030-2035 година добивът на природен газ от разработваните в страната находища до достигне 885 млрд. куб. метра годишно, спрямо 641 млрд. куб. метра през 2014 година. 

До 2020 година в петролния и газовия сектор ще бъдат вложени 15 трилиона рубли, поясни Новак. През миналата година инвестициите в сектора са били 2,5 млрд. рубли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Глупости нашият Бойко и Делян Добрев до тогава ще са разработили нашите находища Силистар и Терез и в несвяст ще пълнят хъбове и ще продават газ на цяла европа и на Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Тези от BP нищо не разбират. Според локалните експерти, европата след няколко години няма да има нужда от газ въобще, шото ше сме минали на фотосинтеза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още